ketvirtadienis, birželio 04, 2009

Kiek reali yra realybė?


Ar kada nors susimąstėte, kiek reali yra mūsų suvokiama realybė? Na, tarkim, matau aš dabar prieš save stalą - o kas ten yra iš tikrųjų? Jeigu manote, kad stalas yra sudarytas iš kietai sulipusių molekulių, o jos - iš kietai sulipusių atomų "rutuliukų", ir aš stalą galiu pačiupinėti dėl to, kad jie yra labai tankiai susispaudę - tai pagalvokite iš naujo - taip nėra :) Paimkime patį paprasčiausią vandenilio atomą su branduoliu ir vienu vieninteliu elektronu ir padidinkime jį milijonus kartų. Dabar įsivaizduokite didžiulį futbolo stadioną. Žirnis, padėtas jo centre, atitiktų atomo branduolį, o dulkelė pačios tolimiausios tribūnos gale - tą vienintelį elektroną. O kas viduryje? Ogi nieko, tiesiog tuštuma.

Jeigu galvojate, kad tas "žirnis" stadiono centre - atomo branduolys - yra materialus rutuliukas, kurį išdidinus milijonus kartų būtų galima "pačiupinėti" - taip irgi nėra :) Nėra tokio dalyko kaip materija, kaip Einšteinas bandė pasakyti savo žymiąja formule е=mc2 - masė ir energija yra vienas ir tas pats. Laikas ir erdvė taip pat nėra du atskiri dalykai ir jie nėra absoliutūs, o tik reliatyvūs. Tai, kas iš vieno atskaitos taško gali būti suvokiama kaip laikas, iš kito gali būti suvokiama kaip... erdvė. Remiantis reliatyvumo teorija, nėra absoliučios realybės, tiek laikas, tiek erdvė yra santykiniai.

Kvantinė fizika žengia žingsnį dar toliau - visa tai, kas yra aplink, tėra daugybė galimybių, o mūsų sąmonė yra tai, kas iš tų galimybių sukuria konkrečią realybę. Ir ta konkreti realybė sukuriama ne kažkur ten, bet mūsų galvoje. Paimkim, kad ir psichologiją, kaip įrodo sąmoningi sapnai, nėra jokio skirtumo tarp mūsų suvokiamos realybės sapne ir realiame gyvenime. Tas pats stalas man sapne atrodys lygiai taip pat realus ir materialus, nors jis tebus tiktai sąvoka mano galvoje. Nes ir šis stalas, kurį matau dabar prieš save, tėra tik sąvoka mano galvoje. Būtent, tik koncepcija mano galvoje ir nieko daugiau. Kas ten yra iš tikrųjų? Turbūt tik energija, o galbūt ir išvis nieko :)

Tad kodėl, paklausite, ir aš, ir tu galime matyti ir čiupinėti tą patį stalą, jei ten iš tikrųjų nieko nėra? O todėl, kad mes abu nuo pat gimimo esame išmokyti žaisti pagal tas pačias taisykles. Įsivaizduokite, kad gimstate kokio nors metų metus trunkančio spektaklio scenoje ir visi aktoriai vaidina savo roles pagal nustatytą scenarijų. Ir jūs taip pat priimsite tas pačias spektaklio taisykles net nepagalvodami, kad visa tai farsas ir yra kažkokia kita tikresnė realybė už scenos ribų. Kaip toje Platono alegorijoje apie olą - sėdėsite žiūrėdami į ugnies šešėlių žaismą ir priimsite tai kaip pačią realybę, o ne realybės atspindį.

Mūsų mąstymas ir suvokimas operuoja mūsų turimomis sąvokomis. Pavyzdžiui, viena Afrikos tautelė naudoja tą patį žodį žaliai ir mėlynai spalvai apibūdinti. Ir užaugę vaikai nebeskiria šių dviejų spalvų - nes jie teturi tik sąvoką galvoje joms apibūdinti - jiems tai yra vienas ir tas pats. Lygiai taip pat ir mes, pamatę kažkokį naują daiktą, jį automatiškai priskiriame vienai ar kitai jau turimai kategorijai. Ir jeigu jūsų pojūčių lauke atsidurtų kažkoks absoliučiai nepažįstamas objektas, kuriam neturėtumėte kategorijos, jūs jo... nematytumėte :) Pasakojama, kad europiečių kolonistams atvykus į naująjį pasaulį, vietiniai gyventojai nematydavo jų didžiųjų laivų, tik mažas valteles, nes tiesiog niekada nebuvo susidūrę su tokiais objektais.

Visa tai jokiu būdu nėra naujos idėjos. Tai, ką šiuolaikinė fizika, psichologija ir kiti mokslai atrado tik XX amžiuje, buvo žinoma jau keli tūkstančiai metų atgal. Pagrindinė idėja Rytų tradicijose - Induizme, Budizme - ir yra ta, kad visa mūsų suvokiama realybė tėra tik iliuzija - maja - ir mums tereikia tik suvokti tai ir išsilaisvinti. Lygiai tą patį bandė pasakyti ir Jėzus Kristus: "Iš tiesų sakau jums: jei turėtumėte tikėjimą kaip garstyčios grūdelį, jūs tartumėte šitam kalnui: ‘Persikelk iš čia į tenai’, ir jis persikeltų. Ir nieko jums nebūtų neįmanomo" (Mt 17, 20). Nes tas kalnas yra vien dėl to, kad mes jį suvokiame, o ne dėl to, kad jis yra iš tikrųjų. Kitaip sakant, jis yra ne kažkur ten, o tik mūsų galvoje. Kaip ir visa mūsų suvokiama realybė.

17 komentarų:

Antanas rašė...

visam tam esu linkęs pritarti,bet tiesiog kyla keli klausimai šia tema:

1) kodėl tada visi žmonės nėra vienodi? jei žmogus kaip objektas yra tas pats, ir jei nėra konkrečių tarpusavio susitarimų apie konkretų žmogų, tai aš tada visus žmones turėčiau matyti vienodus :) o juk būna, gimsta vaikai su mutacijom- trijom rankom ir t.t. :)

2) kodėl skirtingos medžiagos yra skirtingų fizinių savybių? kodėl juodas dirvožemis yra trapesnis nei deimantas? :) ar tai irgi yra tarpusavio susitarimai, jog deimantą laikom ypač tvirta medžiaga? :)


šiaip dar apie kvantines fizikas, ir pan: šiandien pagalvojau, kad galbūt sapnai yra tiesiog dar viena galima realybė, paraleli "realiai" realybei? :) ir tiesiog sąmonė miego metu dalyvauja tose galimybėse/tikimybėse. kartais tos galimybės sutampa su tikrąja realybe (jei taip galima išsireikšti), tada jie būna "pranašiški". bet dažniausiai nesutampa, todėl sapnai ir lieka sapnais... :)

Daktaras rašė...

Vienareikšmiškai į šiuos klausimus turbūt atsakyti negalima, bet, mano galva:

1) Galbūt mes patys pasirenkam formas pagal egzistuojančias taisykles, kuriomis mes ateiname į šį pasaulį ir galbūt kažkas turėjo priežastį pasirinkti gimti būtent su trimis rankomis :)

2) Panašu, kad fizinės dėsniai ir savybės - "spektaklio" scena, dekoracijos ir taisyklės - buvo sudėliotos kažkokiu būdu seniau ir tada ir buvo nustatyta/susitarta, kad dirvožemis bus trapesnis už deimantą :)

Bet tai, be jokios abejonės, yra metafizinės spekuliacijos :)

O sapnai - tiek pati "reali" realybė, kiek ir mūsų įprastas gyvenimas pabudus. Kažkuria prasme sapnai yra netgi realesnė realybė - mažesnė iliuzija, nes ten mus saisto mažiau "susigalvotų" taisyklių - mes galime skraidyti, vaikščioti pro sienas ir pan.

lukosiusg rašė...

Na su valtelėm tu čia perlenkiai.
nematydavo todėl, kad uostų neturėdavo ir europičiai laivus palikę jūroje valtelėmis į krantą keldavosi. Beje todėl mūsų protėviai tarpgalaktinių laivų nematė nes ateiviai tik planetiniais šatlais į orbitą leisdavosi.

Daktaras rašė...

Neperlenkiau, tai yra viena iš versijų, kaip ir tavoji. Tik tavoji labiau plačiosioms masėms suprantama ir todėl atrodo "realesnė" :)

Ruvi rašė...

Labai įdomu. Bet.. man sunku tai įsivaizduoti. Dėl laiko ir erdvės - įsivaizduoju, o sapnai ir gyvenimas iškart keliose realybėse man nesuvokiamas dalykas..
Skaičiau apie tai, bet, matyt, sąmoningumas ar trys išmatavimai riboja..

Indra rašė...

Taip iseina, kad kvantine fizika, jei dar ir nepriejo tai pamazu prieina prie isvados, kad tokie "paranormalus" reiskiniai kaip telepatija, skraidymas oru, teleportacija, daiktu judinimas, materijos keitimas - visa tai yra moksliskai pagrindziama. Taciau, nors visa tai suprantu ir priimu kaip tiesa, vis tiek neimanoma atsikratyti to pradinio isitikinimo, kad stalas yra stalas, o ne bet kas kitas..

Daktaras rašė...

Na, kad kvantinė fizika pagrindžia paranormalius reiškinius, turbūt būtų kiek per stiprus teiginys, sakykim taip: iš kvantinės fizikos perspektyvos jie teoriškai gali būti įmanomi :) Kitas dalykas, kad kol kas dar niekas nėra pademonstravęs jokio paranormalaus reiškinio kontroliuojamomis aplinkybėmis, nors už tai yra siūloma milijono dolerių premija, o bandžiusių buvo nemažai :)

Indra rašė...

Galeciau gincytis;) neseniai teko girdeti, kad vienas jogas atliko viesai toki dalyka: vienas yogas istupejo verdanciam katile, kol isvire tame paciame puode vire kiausiniai - jogas islipo kaip niekur nieko. Tai vat. Ir irode:)

Indra rašė...

Galeciau gincytis;) neseniai per radija teko girdeti toki dalyka: vienas yogas istupejo verdanciam katile, kol isvire tame paciame puode vire kiausiniai - jogas islipo kaip niekur nieko. Tai vat. Ir irode viesai:)

Daktaras rašė...

Faktorių gali būti daug - pvz, didesniame aukštyje vanduo užverda mažesnėje temperatūroje, kiaušiniams išvirti turbūt vandens virimo temperatūra irgi nereikalinga ir pan. Be to, aš ir neteigiu, kad tokie dalykai yra neįmanomi, tiesiog sakau, kad kol kas niekas kontroliuojamomis aplinkybėmis nieko paranormalaus nėra pademonstravęs :)

nanukas rašė...

nu jo , smagiai jus cia lankstot.ir kas durniausia ,kad visa tai is tikro taip ir yra.samo mintimis ir ketinimais jus drasiai gal;ite valdyti visus tuos tariamus varijantus.samo mintimis be problemu galima realizuoti bet ka... baisu kai pagalvoji koki ginkla mes visi nesiojames.

AS ESU rašė...

Dievas esu as,ar tu,nes esam amzini,musu egzistencijos neimanoma sunaikinti,nes ji egzistuja cia ir dabar tada ir veliau,as suvokiu kaip tai skamba,bet jai net buciau psichiskai neissivytes,tai vistiek nieko nereiskia nes as esu, ir vien del to jau tai yra tiesa kad as egzistuoju,egzistuoju realybeje kurios pagrindas yra sviesa,musu realybeje kiekvienas daiktas energija ar materija spinduliuoja sviesa nuo saves,mes kaip deganti zvake skleidziam sia sviesa nuo saves ,kurios dalis grysta atgal,o kita dalis laikui begant susigeria kitur,jai esi kambaryje kuriame yra tik sienos,sis kambarys butu pilas vandens jai sviesa butu vanduo,taip ir mano sviesa atsiriamia is sia sviesa ir as igaunu pavidala kaip ir sios sienos,sis pavidalas tai tavo sielos veidrodis kuris atspindi viska ka tu matai,sviesa yra laikas,laikas yra sviesa,musu egzistencija sukurta siuo desniu,bet tai tik begalinio vandenyno pleveles egzistencija,turint eumenije kad tai yra sioks toks paradoksas,musu egzistavimas egzistuoja realybeje...kuri yra dar keistesne nes suvoki tada kad viskas kas egzistuoja bet kokia realybe turi ir egzistavimo savo realybe,kur klausimas iskyla galop KAS AS?!! O paradoksas yra tas kad siuo metu as rasydamas ir suvogdamas vis giliau toliau ir daugiau as jau kuriu dar didesne realybe kurioje as egzistuoju,kas pradeda mane siuo metu atvedineti prie idomiu minciu apie tai kas yra as.Esu atrades nauja kampa is kurio yra lengviau bandyti suvokti egzistavima,tai yra vakumas,as labiau linkes tai vadinti ( niekas ),ir filosofavimo pradzia prasideda nuo sau pasakymo,niekas tai yra niekas,bet as zinau kad tas niekas egzistuoja,o toliau as jums duodu malonuma apmastyti sia hipoteze! Beje man labai begalo malonu kad as suradau savo bendramincius,asmenybes kaip jus visi,kuriems rupi daugiau nei tesiog giventi sio pasaulio ideologijomis ir supratimais,kadangi zmogus nesugeba suvokti savo esybes jam darosi baisu,ir jis atranda prieglopsti "dievo namuose" taip jis save paskandina siais svetimais tikejimo nuodais,bet be kuriu pasaulije kiltu chaosas,tai dzeukimes savo suvokimu,ir bandykime kartu atrasti tiesa,kaip mano tevukas sakydavo negali tobuleti neatidaves jau ka zinai.

Anonimiškas rašė...

Trumpas greitas kelias i nusvitima (realybes suvokima tokia kokia ji yra) yra sunkus ir skausmingas....

Paprasai mokytojo, kad paimtu Tave uz plauku ir dauzytu tavo galva i stala tol, kol suprasi.....
kokia realybe is milijonu imanomu Tu renkiesi....
Pasirinkai ir gyveni toje realybeje, iki kito karto.....

Anonimiškas rašė...

Nesuvokiama, bent jau man. Gal del to kad man 13 metu, bet tai labai ydomu ir pagal visa tiesa zmogus suvokiantis realybe turi tiek galimybiu.....

otis rašė...

visas tas mintis apie realybe gerai apibudino anglas david icke.bent iki siol neradau geresnio paaiskinimo.tikrai verta atkreipti demesi i jo puslapi.viskas yra bangu arba vibraciju formoje,mes esame savotiskas dekoderis,kuris jas iskoduoja ir pavercia i musu 5 pojuciu realybe,taip pat,kaip kompiuteris iskoduoja interneto bangas,siaip nematomas, i vaizda ,kuris dabar yra pries jus.bravo,stebetinai idomus apmastymai siame puslapyje.david buvo teisus ,sakydamas ,kad su laiku vis daugiau ir daugiau zmoniu atbus ir issilaisvins is realybes,kuria mums bruka politikai ir visi,kurie nori manipuliuoti kitais,nes manipuliuoti buka zmoniu mase,primetant jiems savo realybe yra daug lengviau

Vaidotas rašė...

Reikia nepamiršti, kad yra realybės tuneliai ir, kad žmonių 'gyvenimai' priklauso vienas nuo kito, tad jei visi šalia esantys mano, kad šio puoduko aš nepakelsiu žvilgsniu, jų masinis netikėjimas nugali mano tikėjimą.:) bent aš taip manau..

Visata ir yra vienas 'kūnas', nes žiūrint į atstumus, viskas yra tuštuma. Reikia suvokti, kad mes esame visata, o visata, tai mes, tik mes turime suvokiamus kūnus. Bet mes sudaryti iš to paties, kaip ir visata.

Marc, kadangi niekas nesuvokė, tai dalelė ir buvo visose galimose padėtyse (tuo tarpu niekur). Kai įsiterpė suvokimas, dalelė įgavo vieną vietą.

Kalbant apie spektaklį. Kodėl negali būti, kad šį spektaklį sukūrė Dievas?

Praeivis rašė...

Pagal tokią teoriją, jei žmogus užaugtų nematęs stalo, tai jis pereitų jį kiaurai. Nieko negalėtų padėti, nes stalo jam nėra...
Važiavau dideliu greičiu su vienų užkietėjusiu tokios „realybės“ šalininku. Jo teorija baigėsi, kai pasakiau - suku į medį, nes jis tik mūsų „vaizduotė“ – automobilis taip pat...
Jei žmogus nematęs ugnies, tai nereiškia, kad jis nesudegs. Gyvūnas nematęs, tuo labiau nesuvokiantis, šautuvo, kulkos, labai sėkmingai nušaunamas. Visoje materijoje tik dėsningumai.
Taigi įsivaizduok ką nori, bet susiduri visąlaik... tik su realybe. Arba žmogus pirmą kartą, nieko jo sąmonei keistesnio, nepatirto negalėtų pamatyti...
Paralelinėse dimensijose, matomai, yra sąmonės lygio transcendentinių reiškinių, bet dar niekur neradau nieko, išskyrus hipotetiką, dogmatiką ir fantazijas.
Taigi, jeigu sapne sočiai pavalgysi – prabusi vis tiek alkanas.