ketvirtadienis, gegužės 28, 2009

Investuotojas ir žvejys


Kartą amerikietis investuotojas vaikštinėjo jūros pakrante mažame pajūrio miestelyje Meksikoje ir pamatė į uostą įplaukiančią valtį, kurioje gulėjo keletas didelių ir gražių žuvų. Investuotojas pasveikino žveją su puikiu laimikiu ir paklausė, kiek ilgai jam užtruko pagauti šias žuvis.

"Nelabai ilgai", - atsakė žvejys.

"Tai kodėl tada nelikai jūroje kiek ilgiau, kad pagautum daugiau žuvų?", - pasiteiravo bankininkas.

Meksikietis atsakė, jog šių žuvų užteks išmaitinti jo šeimai.

Tada amerikietis paklausė: "O ką tu veiki likusiu laiku?"

"Aš keliuosi vėlai, truputį pažvejoju, pažaidžiu su savo vaikais, pasnaudžiu su žmona. Vakare einu į miestelį susitikti su draugais, mes išgeriame vyno, pagrojame gitara. Aš turiu ką veikti."

Amerikietis pertraukė žveją: "Klausyk, aš esu verslo magistras, pabaigęs Harvardo universitetą ir aš galiu tau padėti. Tu turėtum pradėti žvejoti ilgiau, parduodamas žuvį tu užsidirbsi pinigų ir galėsi nusipirkti didesnę valtį. Didesnės valties dėka tu uždirbsi daugiau pinigų ir galėsi nusipirkti dar vieną valtį, kol galiausiai turėsi visą laivyną. Vietoj to, kad parduotum žuvį tarpininkams, galėsi tiesiogiai derėtis su perdirbėjais arba atsidaryti savo paties fabriką. Tada galėsi palikti savo mažą miestelį ir persikelti į sostinę, Los Andželą, ar net į Niujorką, kur vadovausi savo kompanijai."

Tada meksikietis paklausė: "O kiek tai užtruks?"

"Penkiolika - dvidešimt metų", - atsakė bankininkas.

"O kas tada?"

"O tada ir yra pats įdomumas", - šyptelėjo amerikietis. - "Atėjus tinkamam momentui, tu galėsi paduoti savo bendrovę į akcijų biržą ir uždirbti milijonus."

"Milijonus? O kas tada?"

"O tada tu galėsi nebedirbti, gyventi mažame paplūdimio miestelyje, miegoti ilgai, mažumėlę pažvejoti, pažaisti su savo vaikais, pasnausti su žmona ir leisti vakarus gerdamas vyną ir grodamas gitara su savo draugais."

8 komentarai:

Anonimiškas rašė...

:)
labai patiko, bet gal galima šaltinį? ;)
Iš anksto ačiū.

Daktaras rašė...

Danah Zohar & Ian Marshall "Spiritual Intelligence"

Anonimiškas rašė...

Ačiū ;)

Anonimiškas rašė...

Parašymas mano visai ne į temą, tik pastebėjau , kad paskaitinėjus pas Jus, kurį laiką pasaulis rodosi dryžuotas:)
(čia matyt dėl juodo fono ir balto šrifto)

agnė rašė...

Super istorija :))

O dėl juodo fono ir baltų raidžių tai ir aš pritariu... Bet kadangi ne šimtus lapų per dieną rašai, tai tam kartui „praslįsta“ :)

Daktaras rašė...

Ačiū už pastebėjimus, pasistengsiu ateityje to juodo fono atsisakyti :)

DNR rašė...

Kadangi mano svetainėje irgi šviesios raidės juodame fone, tai aš nieko prieš šio tinklaraščio dizainą neturiu. Net ir "normaliose" svetainėse apsibraukiu tekstą tam, kad jis būtų šviesus tamsiame fone :) Tad rekomenduoju nieko nekeisti:)

Daktaras rašė...

Et, kiek žmonių, tiek nuomonių :)
Šiaip kiek žinau, mūsų akys tarsi labiau yra pritaikytos skaityti tamsias raides ant šviesaus fono, nei atvirkščiai. Bet tai turbūt vėlgi yra išmoktas dalykas - nuo pat mažumės mes skaitėm būtent juoda ant balto :)