sekmadienis, gegužės 03, 2009

Sumokėk į priekį


Įsivaizduokite, koks nors visiškai nepažįstamas žmogus nei iš šio, nei iš to ima ir padaro jums kokią paslaugą ar gerą darbą, na, tarkim, parduotuvėje neaptarnauja jūsų kortelės, neturite grynųjų, o kažkas šalia stovintis paima ir sumoka už jus. Ir kai paklausiate, kaip čia galėtumėte atsidėkoti, tas žmogus tiesiog paprašo jūsų padaryti gera kažkam kitam. Ir nueina. Kaip pasijustumėte? :)

Ši idėja - iš tikrai nuostabaus filmo "Pay It Forward", kur berniukas, gavęs mokykloje užduotį padaryti pasaulį geresniu, sugalvoja genealiai paprastą planą - tiesiog padaryti gerus darbus trims žmonėms, o šie savo ruožtu turi padaryti tą patį...

O juk pagalvojus, taigi taip viskas paprasta, bet tuo pačiu ir taip išmintinga. Nes jeigu aš padarau kažką gero tau, o tu atsakomuoju žingsniu kažką gero padarai man - ratas užsidaro, o jeigu padarai kažkam kitam - grandinė tęsiasi.

Ir iš tikrųjų - imkit ir pabandykit. Padarykit ką nors gero visiškai atsitiktiniam žmogui, kuris mažiausiai iš jūsų tikisi. Kad ir kažką mažo - nupirkite vaikų ledų, padovanokite praeivei ar mažai pažįstamai bendradarbei gėlę ar galiausiai tiesiog nusišypsokite kažkam. O jeigu kažkas paklaus kaip atsidėkoti - tiesiog paprašykite, kad tas žmogus padarytų gera kažkam kitam.

Ir pamatysit - viduje jausmas bus nuostabus, kokio turbūt seniai nesat turėję. Netikit? Pabandykit ir įsitikinsit :) Kartais ir mažas žingsnelis gali būti reikšmingas. Galbūt pasaulio mes nepakeisim, bet bent kažkiek padarysim jį geresniu. Nes galbūt nevisada mes galime sumokėti atgal, bet tikrai visada galime sumokėti į priekį.

4 komentarai:

agnė rašė...

O įdomiausias dalykas visame šitame – žmonių reakcijos, kai pasiūlai jiems tokiu būdu tau atsilyginti :))

Daktaras rašė...

Na taip, čia viena iš įdomiausiu viso to dalių :)
O šiaip jei turi kokių linksmų pavyzdžių, tai pasidalink :)

Ruvi rašė...

Nuostabi idėja ir filmas nuostabus, tik pabaiga man nepatiko..
Nežinau, kodėl žmonės pasimeta, kai netikėtai jam padarai gerą darbą.. Juk tai taip gerai :)
Kažkodėl nori atsilyginti.. Mes tiesiog atpratome nuoširdžiai rodyti dėmesį, padėti, pagelbėti..
Reikia tai daryti, ir išties pasaulis pasikeis. Išlįsim pagaliau iš savo "selfų" :) ir pradėsim nuoširdžiai bendrauti..
Pirmąkart apie tai susimąsčiau, kai skaičiau D.Čopros "Septynis dvasinius sėkmės dėsnius". Jis primena, kad darytume gera besąlygiškai, nelaukdami atlygio, neitume pas žmones tuščiom rankom, būtume jautresni vieni kitiems. Tai teisinga, nes taip svetimėjam..

marmalus rašė...

aš visada panšiai ir prašau žmonių, jei jau taip susiklosto, kad kažką kuo nors padedu ar padarau paslaugą ir kai manęs klausia kaip atsilyginti, sakau padėk kam nors, kam reikės pagalbos. Pvz: ~60 km parvilkau "ant buksyro" sugedusį automobilį, jei paskaičiuot, tikraiausiai turėjau papildomų išlaidų, o ir pastangų reikėjo, bet negi dabar pinigais tai vertinsi (nors ir primygtinai siūlė) apsiribojau pasitenkinimo jausmu, na, ir žinoma pasiūliau padėti kitems...