penktadienis, sausio 16, 2009

Sąmoningi sapnai


Turbūt laikas papasakoti apie vieną pagrindinių mano interesų sričių pastaruoju metu - sąmoningus sapnus (angl. lucid dreaming). Pats pavadinimas kaip ir padiktuoja, kas tai yra - sapnai, kurių metu tu esi sąmoningas, kad sapnuoji. Pats fenomenas žinomas gana seniai, bet ilgą laiką į tai buvo žiūrima kaip į kažką labiau iš fantastikos srities, nes: а) tik vienetai žmonių tai sugeba; b) sąmonės būsena miego metu ir įprastinė sąmonė būdravimo (ne miego) metu buvo laikomos skirtingomis ir nesuderinamomis, todėl mokslininkai manė, kad tai iš principo neįmanoma ir kad tai tėra tik kažkokia tarpinė būsena prieš užmiegant ar prieš pabundant.

Bet maždaug trisdešimt metų atgal toks Stephen LaBerge kaip tik šioje srityje atliko daktaro disertaciją ir įrodė, kad sąmoningi sapnai yra normalūs sapnai, ne kažkokia tarpinė būsena, ir taip pat pasiūlė keletą metodikų, kaip tą galima pasiekti. Realiai sąmoningas sapnavimas yra įgūdis, kurį gali išvystyti kiekvienas, tik reikia šiek tiek pastangų :)

O aš visu tuo susidomėjau gana nelauktai. Nors gal atsitiktinumų ir nebūna, o viskas turi savo prasmę :) Keletą mėnesių atgal per gana trumpą laiką reikėjo pasirinkti temą magistriniam darbui. Ir aš po poros savaičių blaškymosi ir šokinėjimo nuo vienos temos prie kitos, netyčia "užšokau" ant šios. Perskaičiau keletą technikų ir sugalvojau išbandyti. Debiutanto sėkmė suveikė ir pats pirmas bandymas pavyko. Ir jis buvo toks, kuris gerokai apvertė mano pasaulėžiūrą ir požiūrį į kai kuriuos dalykus...

Taigi, sapnas:

Vaizdas iš pradžių nebuvo ryškus, tarsi per miglą, vėliau pradėjo ryškėti. Supratau, kad esu kambaryje. Jausmas buvo labai keistas, nes nuo pat pirmos akimirkos žinojau, jog esu sapne, bet viskas buvo absoliučiai realu. Išbandžiau savo pojūčius. Visi veikė visiškai taip pat kaip realybėje. Palytėjęs jauti tiek medžiagą, tiek temperatūrą, netgi skonį valgydamas jauti (radau ir suvalgiau vaisių, panašų į džiovintą slyvą :)). Nėra jokio skirtumo tarp pojūčių realiame gyvenime ir sapne.

Kambaryje pamačiau langą. Jį atidariau. Laukė švietė saulė, mačiau medžių viršūnes, jaučiau lengvą vėjo dvelksmą... Į galvą toptelėjo mintis: "Juk esu sapne, taigi galiu iššokti pro langą!" Pažvelgiau dar kartelį ir pagalvojau, kad galbūt visgi kitą kartą. Viskas atrodė pernelyg realu, kad galėčiau taip imti ir iššokti pro langą :) Pamačiau, jog kambaryje yra veidrodis, nusprendžiau į jį žvilgtelėti, nes žinojau, kad sapnuose veidrodžiuose galima išvysti įdomių dalykų. Veidrodyje mačiau besikeičiančius vaizdus, vieną akimirką - save, kitą - kažką kitą... Vėliau nusprendžiau išeiti į lauką ir sapnas nutrūko...


Pabudęs žinojau, kad temą darbui jau turiu. Bet galvoje sukosi ir kita mintis. Apie Mają, didžiąją Iliuziją, kuri, pasak indų religijų, gaubia visą mūsų pasaulį. Pojūčiai ir savęs suvokimas sapne niekuo nesiskiria nuo pojūčių ir savęs suvokimo realybėje. Tad gal ir ta mūsų realybė ne kažin kuo skiriasi nuo sapno?.. Dar viena paralelė. Yra du būdai tapti sąmoningu sapne: iš būdravimo būsenos tiesiogiai pereiti į sapną (mano naudotas būdas) arba matant kažkokius nelogiškumus pačiam susivokti, jog tai yra sapnas. Antrąjį būdą išbandę žmonės teigia, kad tą akimirką, kai tu susivoki, jog esi sapne, sapno pasaulis kardinaliai pasikeičia. Visos spalvos išryškėja, visi daiktai pasidaro daug realesni ir pan. Tad gal ir šiame pasaulyje mums tik tereikia susivokti, jog tai yra sapnas/iliuzija ir jis kardinaliai pasikeis? Gal būtent tai ir yra tas Nušvitimas, apie kurį kalbą rytų tradicijos? Gal mums tik ir tereikia patapti sąmoningais šiame sapne, kurį mes vadiname realybe?

Norintiems išbandyti sąmoningus sapnus, čia yra technika, kurią naudojau:

1. Nueikite miegoti įprastu laiku ir užsistatykite žadintuvą, kad prikeltu jus po penkių su puse - šešių valandų (jeigu paprastai miegate aštuonias valandas).
2. Po šių penkių - šešių valandų miego būtinai išlipkite iš lovos kokioms 20 min, prasivaikščiokite, galite išgerti arbatos, paskaityti (aišku, geriausia apie sąmoningus sapnus :) ). Prasibudinkite, bet tik ne tiek, kad paskui nebebūtų įmanoma užmigti :)
3. Grįžkite į lovą ir įsitaisykite miegui. Leiskite savo kūnui atsipalaiduoti, bet stenkitės savo sąmonę išlaikyti budrią. Geriausia, mintyse skaičiuokite: "Vienas, du, trys, ...". Jei pamesite skaičių, pradėkite iš naujo.
4. Galvoje gali kilti įvairiausi vaizdai, nekreipkite į juos dėmesio, leiskite jiems praplaukti. Koncentruokitės ties skaičiavimu. Galite justi įvairius vidinius trukdžius, organizmas visaip kaip bandys jus "užliūliuoti", bet stenkitės į tai nekreipti dėmesio, tik skaičiuoti.
5. Prieš pat sapnavimo pradžią, galite jausti keistus pojūčius, garsus - neišsigąskite :) Tiesiog jūsų organizmas prieš pat sapną yra "išjungiamas", suparalyžiuojamas. Čia tam, kad sapno metu nepabėgtumėte iš savo lovos :) Nes sapno metu organizmas perduoda tikrus impulsus, t.y., jeigu aš sapne pakelsiu savo ranką, į mano tikrą fizinę ranką taip pat nueis impulsas nerviniais kanalais, kaip kad aš ją pakelčiau realybėje.
6. Kuomet pajusite, kad organizmas nebetrukdo jums skaičiuoti, o galva skaidri ir puikiausiai dirbanti - viskas, jūs sapne! Eikite, tyrinėkite ir kurkite savo realybę :)
7. Stenkitės susilaikyti nuo per didelių emocijų - jos skatina atsibudimą. Jeigu pajusite, kad sapnas pradeda plaukti, tolti nuo jūsų, yra pora technikų, kurios gali padėti išlikti sapne: bandykite griūti ant nugaros (nebijokite, sapne nesusižeisite!) arba pradėkite suktis vilkeliu (aplink save). Sako, padeda :)

Jei iškils klausimų ar norėtumėt pasidalinti patirtimi - prašom rašyti :)

Beje, šiandien einu į vieną tokį labai įdomų renginį - eksperimentą - performansą, susijusį su sapnais. Bet apie tai papasakosiu vėliau. Gražių sapnų :)

33 komentarai:

agnė rašė...

Na nežinau, bet netaikydama jokių technikų dažnai sapne išvydusi/patirdama ką nors nemalonaus mėgstau sau pasakyti: „ko čia jaudiniesi, čia gi viso labo tik sapnas“ :) Ir sapnuoju sau ramiai toliau...

Anonimiškas rašė...

Iš ties labai įdomi tema.. nors mano galva, dauguma dalyku kas su jais susije, iki šiol dvelkia nemenka mistikos doze. Pavyzdžiui pažystu žmogu (bendras pažystamas :)), anot kurio, dažniausiai sapnuose jis ir būna sąmoningas. Negana to, sapno erdvė viena ir ta pati.. t.y. beveik visi sapnų siužetai vyksta tame pačiame mieste ar gyvenvietėje. Tose pačiose pažystamose gatvėse, pastatuose ir t.t. Deja nepamenu ar ten keičiasi laikas (paros/metų laikų).. na, bet čia jau kiti tyrimo aspektai :)

Daktaras rašė...

Tapdamas sąmoningas sapne tu gali valdyti jo turinį, tapti jo režisieriumi, o tuo pačiu patyrinėti ir savo pasąmonę.

Agne, kai kitą kartą pagalvosi, "kad čia gi viso labo tik sapnas", pabandyk patyrinėti aplinką, savo pojūčius, pakurti siužetą ("pradarysiu šias duris ir pamatysiu tą ir tą") ar pabendrauti su sapnų personažais :)

Markai, paklausk to mūsų bendro pažįstamo, galbūt norėtų sudalyvauti eksperimente? Žadu panagrinėti, ar įmanoma sąmoningus sapnus panaudoti kūrybiškam problemų sprendimui. Jeigu susidomės, tegu susisiekia su manimi.

Anonimiškas rašė...

Ei, dekui, geras! Sapnai itin idomu. Zinai, skaitant siuos tavo pasidalinimus, siurpuliukai begioja ir toks ganetinai nejaukus, baugokas jausmas. Bet pabandyti, tikrai isdrisiu. Tada pasidalinsiu savais ispudziais ir atradimais.
Beje, karta, kai lankiausi pas psichologe, jinai man pasiule viena dalyka: pries einant miegoti prie lovos pasideti tusinuka ir popieriaus lapa, ir tada jei nakti prabusiu is sapno, iskart pasiimti lapa ir uzrasyti sapna.
Padariau taip. Ryte, prabudus, puikiai prisiminiau fakta, kad rasiau, prisiminiau ir pati sapna ir-kaip man atrode- ka rasiau. BET. Kai perskaiciau, tai ka buvau uzrasius-negalejau patiketi (!), nes tai buvo visai ne tai, ka as prisiminiau sapnavus ir rasius.
Nuo to karto nebedrisau to pakartoti. O psichologei pasakiau, kad to nepadariau, nes naktimis neatsibundu.

agnė rašė...

Paprastai, iek pamenu, tokiuose sapnuose viskas labai realu. O gal tik dėl to, jog supratęs, kad sapnuoji sąmoningai, pradedi stbėti detales, pradedi kelti sau klausimus, tokius, kaip „kur čia aš esu“ ir pan...
Nežinau, ar čia iš tos pačios serijos, bet būna, kad jei susapnuoju kokį labai įdomų sapną ir, ašku, nubundu pačioj įdomiausioj vietoj, kitą dieną eidama miegoti pagalvoju, kad įodmu, būtų susapnuoti tęsinį... taip kartą sapnavau visą serialą iš kokių keturių serijų - nebepamenu.

O šiaip manau, kad sapnai tiesiogiai susiję su mūsų dienos mintimis, nulindusiomis į pasąmonę. Tai - dažniausiai susiję su mūsų svajonėmis, lūkesčiais arba baimėmis. Čia mano asmeniniu pastebėjimu...

Daktaras rašė...

Anonimiškai - labai įdomi patirtis. O kiek skyrėsi sapnas, kurį atsiminei, ir tas, kuris buvo užrašytas? Ir labai rekomenduočiau nebijoti ir dar kartą pabandyti :) O ir apskritai, sapnų dienoraščio rašymas yra labai vertingas dalykas savęs pažinimui ir gali duoti nemažai atsakymų į rūpimus klausimus, bet čia jau ilga atskira tema :)

Agne - sapnavimas "serijomis" irgi įdomus dalykas. Teko ir man tai patirti, bet lyg ir tai buvo tos pačios nakties kontekste.
O dėl sapnų funkcijos mokslininkai iki dabar neturi normalaus paaiškinimo, kodėl mes sapnuojam ir kokia to prasmė. Taip, mūsų kasdieninio gyvenimo patirtis yra inkorporuojama į sapnus, bet sapnas tikrai nėra tik mūsų kasdienybės atspindys, yra kažkokia gilesnė viso to prasmė. Faktas tas, kad paprastai sapnai mums neša kažkokią žinią. Ir kaip žydų Talmudas sako, "nesuprastas sapnas yra kaip neperskaityta raidė" :)

Unknown rašė...

Pabusti iš realybės ? Hmmm ... be pagalbos iš šalies to nesugebėjo net Neo (THE ONE) ;) Čia yra ta riba, už kurios prasideda filosofija ir religija - nepatikrinami dalykai, kurie nepaprastai žadina vaizduotę.

Daktaras rašė...

O buvo tokių, kurie ir patys sugebėjo, pvz., Buda :)
Matai, lengva yra sumesti viską į kategoriją "Mistika", kiek sunkiau yra pabandyti tai suprasti... Bet kuriuo atveju, tai tik mano pasvarstymai, kurie galbūt yra teisingi, o galbūt ir ne. Tiesa yra reliatyvi :)

Anonimiškas rašė...

Esu sapnaves 150-250 samoningu, juose esu skraides, mintimis judines daiktus, materializaves daiktus ir dares teleportus. Daktaras teisus del viso sito... Cia uzklydau netycia ir tik vienam kartui. Sekmes!
skype: Fuck_oN

Indra rašė...

Tie 7 zingsniai samoningam sapnavimui labai primena patarimus kaip sukurti astraline projekcija, tik kad ten papildomai jauciamos vibracijos, balsai, vaizdiniai ir pan. Manau, kad tas astralinis pasaulis (ar kaip ji bepavadinsi) yra toks pat realus kaip ir musu iprastai suvokiama realybe.

Daktaras rašė...

Mano galva, sąmoningas sapnavimas ir astralinės projekcijos, arba kitaip - OBE (out-of-body experiences), greičiausiai yra tas pats fenomenas, tik su skirtingomis interpretacijomis. Bėda, kad nepažįstu nė vieno žmogaus, turinčio reguliarias OBE patirtis, pasiūlyčiau atlikti vieną labai paprastą eksperimentą. Jeigu kažkas patiriate reguliariai OBE arba pažįstate kažką, būčiau labai dėkingas, jei parašytumėte :)

Anonimiškas rašė...

iki 13 metu sapnavau vien samoningus sapnus nzn kaip man tai pavykdavo iki siol to visai nevertinau dabar man15 ir dar vis sapnuoju samoningai tik netaip daznai noreciau suzinoti daugiau apie tai juk yra gandu kad galima nebepabusti is samoningo sapno ir panasiai ir ar laikui begant mano gebejimas sapnuoti samoningai visiskai neisbles. aciu

Daktaras rašė...

Nebijok, joks pavojus tikrai negresia :) Net jeigu ir sapne tave kažkas nužudytų, tikrai liktum gyvas :) Net kaip tik, tiems, kuriems teko sąmoningame sapne išgyventi mirtį (nors tokių yra labai nedaug), apturėjo labai nuostabias patirtis ir jautėsi tarsi atgimę naujais žmonėmis.

O dažnumas daugiausia priklauso nuo taves paties - jeigu būsi motyvuotas turėti sąmoningus sapnus, juos dažniau ir turėsi. Todėl tikrai nieko nebijok - ten tau nieko blogo tikrai negali nutikti. Tik gero :) O jeigu turi klausimų, nebijok klausti ;) Įdomių sapnų!

Anonimiškas rašė...

jusu komentaruose radau gan idomios informacijos apie sapnus. nors didziaja dali as pats jau esu perprates is savo patirties :) as visdar prisimenu Ta sapna nuo kurio viskas prasidejo, kai as supratau kad galiu valdyti savo sapnus, tai buvo tarsi luzys mano pasamoneje. tad nuo to laiko vis daugiau ir daugiau pradejau daryti itakos savo sapnams ir tai jau tesiasi kelerius metus ir tai man tapo tiesiog savaime suprantamu dalyku, kaip kad dantys valytis. kai tu tai darai automatiskai nesukdamas galvos i procesa.
na is savo patirties galiu tik tiek patarti, jog sapne galvoti nereikia :) jeigu tu nori pereiti kiaurai siena, tu tiesiog eini per ja, o ne galvoji ar as galesiu, ar tiesiog atsimusiu i ja. jeigu pavyksta atsikratyti tokio mastimo, tada gali daryti viska ko tik uzsigeidi. taciau viskam yra tam tikros ribos, kaip kad mane visdar varzo tikro gyvenimo kaikuriu dalyku patirties stoka. kaip kad pavyzdziui skraidimas sapne, tai nera sudetinga, taciau jei nesi realiame gyveni skraides (cia as aisku kalbu apie lektuva ar kazka panasaus :)) ir kadangi as is kaimo, kur nera aukstu pastatu, tai man pakilti auksciau savo "bambos" nelabai ir iseina :) nes tiesiog mano pasamone negali perteikti zemes vaizdo is auksciau nei iprasta.
kitas patarimas butu kai bandai sapne surasti koki zmogu ir tau tai sunkiai sekasi, nes jo ten nera arba niekaip negali nukeliauti iki jo. Tada padeda pasakymas "jei machomedas negali nueiti prie kalno, tai kalnas ateis pas ji" ar kazkas tokio :) ir vualia, asmuo kurio ieskai pats pas tave ateina.
esu judines daigtus telepatiskai. esu ir junginejes sviesas ne tik ranka, bet ir taip pat telepatiskai. esu ziurejes i rankas ir man jos pasirode visai normalios.
na kitaip sakant labai nepervertinant mano sugebejima valdyti savo sapnus, duociau kokius 7,5/10. nes kaikuriuos dalykus man dar reikia perprasti arba ivaldyti iki maksimaliu galimybiu. galeciau dar si beita papasakot bet nebenoriu plestis cia labai, tad pirstai sukriziuoti ir ziuresim kas bus toliau :)

Anonimiškas rašė...

o man buna taip - miegu miegu ir staiga isijungia protas ir atrodo tuoj kelsiuos, bet kunas buna kaip suparalyziuotas ir negaliu pajudeti. Mastau blaiviai, bet negaliu valdyti savo kuno.. Tai trunka kelias minutes. Paskui staiga pabundu ir viskas buna gerai. Bet labai baisi busena - nes protas visiskai blaivus ir galvoju kas db bus, kaip baisu ir pan. Sian va taip buvo kai nuejau diena pamiegoti, tai net bandziau atsimerkti, bet pilnai neisejo nes akys tik vartesi taip, bandziau kalbeti bet tik pusbalsiu isejo. Kaip galima taip paaiskinti? As tai tik viena paaiskinima randu - kad kunas miegojo o protas ne. Gali taip buti? :)

Daktaras rašė...

Labai natūrali būsena - sapno paralyžius :) Tiesiog tuo metu, kai sapnuojame, mūsų kūnas būna suparalyžiuotas, o atsibundant paralyžiavimas pradingsta, bet kai kuriais atvejais tas tiesiog nesuveikia iš karto ir ištinka tokia būsena, kaip kad tu ir rašai.

Tai visiškai natūrali būsena ir nereikia išsigąsti (nes tada kaip tik prailginsi tą būseną), o tiesiog pasistengti atsipalaiduoti ir tas turėtų greitai praeiti.

Kita vertus, ši būsena viena iš pačių dėkingiausių norint apturėti sąmoningą sapną. Tiesiog atsipalaiduok, užsimerk ir galbūt jau kitą akimirką išlikdamas sąmoningu iškart atsidursi sapne :)

Anonimiškas rašė...

Sveiki sapnuotojai ;) Kai buvau jaunesnis daznai teko sapnuoti samoningus sapnus, bet laikui begant kazkaip ta dovana dingo. Tai tikrai yra nuostabu. Dabar vel tuo spraciai ir placiai domiuosi. Tikiuosi greit vel grist i tuos rojaus kampelius. Na bet turiu tiesiog keleta patarimu ir klausimu:
Patarimai:
1. Jeigu sapnuojate samoningus sapnus, bet jusu nepalieka kosmarai- tereikia viena karta nuo tu "pabaisu" nebegti o sustoti ir ju paklaust kas jos ir ko nori, o geriausia jas apsikabinti ir jos pavirs kitomis mielomis butybemis.
2. Jeigu sapnas nera ryskus- pradekit ji isivaizduot kaip kompiuterini zaidima ir didinkit mintimis ryskuma, jautruma ir t.t. Galit net rekti savo norimas komandas.
3. Skaiciau gan kvaila, bet gal ir veiksminga buda (nebandziau). Kai atsibundate nakti kad vel eit miegot- tinka ne tik skaiciavimas, bet ir isivaizdavimas kazkokio daikto rankoje pvz: mobilaus telefono ir kai jus ta daikta jau ne tik isivaizduosit o net ir galesit vartyti rankoje- woulia JUS SAPNE :)
Klausimas:
1. Kas nors bandete papildus sapnams? Yra ivairios LEGALIOS zoleles kaip pvz Calea zacatechichi (Leaf of GOD arba tiesiog miego zolele)?

Anonimiškas rašė...

Sveiki, mane sudomino tas dalykas kai reikia uzsisukt laukrodzio zadintuva ir t.t, o imanoma i sapna ilyst vakare tik nuejus miegot ?

Anonimiškas rašė...

Sveiki, šiandien išbandžiau šį metodą:atsiguliau miegot, atsikeliau po 5,45val. nuejau i tulika :D pavaikciojau truputi ir ejau atgal i lova: skaičiavau(tačiau vis kažkokie vaizdai lysdavo i galva ir negaledavau ju atsikratyti po kokiu penkiu minuciu jie dingdavo o po 30sec vel lysdavo galvon:(, galų gale girdėjau kažkokius traškėjimus tada griaustini bet nieko taip ir neivyko.. tiesiog negalėjau užmigti. gal kas turit kokių patarimu?

Donnie Darko rašė...

ar dar kasnors diskutuoja? nes gan senokai jau buvo diskusijos

Donnie Darko rašė...

Na va išsaugojo ir mano komentara. na, o dabar į temą.Esu sužavėtas, kad dar yra "nemiegančių" žmonių, kurie domisi, gilinasi ir visai nenori sutikti su primestom nuostatom. Asmeniškai mane visas šitas "realybės" absurdiškumas išmušė iš vėžių, kai pirmą karta paskaičiau Carlos Castaneda. Rekomenduoju visiem kas jo neskaitęs. nuo pat pirmos jo knygos, jau niekada nepažvelgiau į pasauli kaip ankščiau.. Ir tie iki skausmo pažystami daiktai ir vietos, su laiku įgauna vis kitokia prasmę. Lucidinius sapnus praktikavau ir aš, skraidymas, telekinezė ir t.t. yra nuostabu, beje esu skaitęs, kad miegant dirba tie patys smegenų lygiai kaip ir nemiegant:-) Tai iš esmės mes galima ta pati daryti ir "realybėje" Senovės šamanai bandė pasiekti aukščiausia samoningumo lygi - pabusti iš realybe vadinamo sapno. daktaro aprašyta praktika tikrai gera, buvau jau net pamiršęs kaip tai daryti.. todėl labai apsidžiaugiau kai pamačiau tai:-)

Anonimiškas rašė...

Tikrai keista, nes man irgi yra nutikę tokių trumpų prošvaiščių, kai suvokiau, kad nėra ko bijoti,nes tai tik sapnas. Bet šiandien tai buvo tiesiog neįtikėtina. Akimirkai tikrai neilgam suvokiau tai, ir pabandžiau kažką nuveikti, pakilti į orą skristi ar lėkti kažkur,bet labai išsigandau ir toliau sapnas vyko visiškai nesąmoningai. Nežinau iš kur tas baimės jausmas. Technikų jokių būtent šį kartą nenaudojau, bet prieš miegą labai nusiteikiau ir paprašiau pranašiško ar ypatingo sapno, kuris leistų pabendrauti su aukštesnėm jėgom ir surasti atsakymus į kelis rūpimus klausimus.

Daktaras rašė...

Sveiki :) Žiūriu, visai aktyvios diskusijos prasidėjo, tad pats laikas ir man čia sugrįžti :) Šiek tiek atsakymų į komentarus aukščiau:

Anonimiškam (01.22) - papildų kol kas nesu jokių bandęs, bet žinau, kad yra nebloga knyga apie tai: http://amzn.com/1430305428

Anonimiškam (08.18) - gal ir įmanoma, bet šansai minimalūs. Pirma ilgesnė REM miego stadija (kuomet sąpnai tikėtini) yra tik maždaug po 1.5h nuėjus miegot.

Anonimiškam (08.23) - pabandyk dar kartą :) Labai nemažai šansu, kad po traškėjimų ir griaustinio, sapnas kaip tik ir prasidės :)

Donnie Darko - Castanedos knygose yra tikrai vertingų dalykų. Aš ir rekomenduoju, nepaisant to, kad tai labiau grožinė literatūra nei realūs faktai (turiu omeny, pvz, Don Chuaną :) O mūsų smegenims iš tiesų nėra didelio skirtumo ar kažkas vyksta sapnuose, ar realybėje pabudus :)

Anonimiškam (09.12) - sąmoningi sapnai yra labai jautrūs mūsų emocijom ir labiau susijaudinus (nesvarbu, ar iš baimės, ar iš džiaugsmo) jie pasibaigia. Tiesiog reikia pabandyti suvaldyti savo emocijas :)

Aurimas rašė...

Kodel atsikelus reikia neiti miegoti dar 20 minuciu?

Rokas rašė...

Šianakt po ilgos pertraukos sapnavau sąmoningą sapną ir tiesa sakant vienu metu pasidarė labai baisu, nes jutau kažkokią butybę šalia manęs. O viskas prasidėjo nuo to kad aš sapne klaidžiojau kažkokioje vietovėje panašioje į mano gimtajį miestą Kauną, lyg ir savam rajone, bet iškreiptam. Staiga supratau, kad sapnuoju ir užsimaniau kilti aukštyn, taip ir atsitiko. Žodžiu kažkas panašaus kaip google earth programos lange atsiplėšiau nuo žemės ir pakilau. Tačiau viršuje buvo ne kosmosas, kaip kad tikėjausi, o kažkokia labai keista erdvė, rodėsi, kad mane supa rūkas ir priešaky stovėjo, o gal gulėjo butybė, labai keista, kaip iš siaubo filmo, kaip ir beveidė arba nežmogiškų bruožų. Kažkaip pagalvojau, kad tai gali būti ateivis ar kokia sapnų butybė, jos neišsigandau, tačiau vengiau žiurėti į ją. Esmė, kad pastebėjau esantis suparalyžuotas ir kartojau sau "pabusk", nes jausmas buvo nekoks..ir neikaip nėjo pabustm dar galvoje(ar aplinkoje) gird4jau kazkoki murmėjima nelabai suprantamą. Tai tesėsi ganėtinai ilgai, aš šiaip lengvai prabundu kai noriu prabust, bet šikart rimtai persigandau, į galvą pradėj plaukt tos "tonalio" (pagal Castaneda) mintys, diskusijos, paranojos :) "O kas jei napabusiu, o kas jei pastrigau čia amžiams, o kas jei nikas realiam pasauly nebeprižadins manęs" tai varė šiokią tokią paniką, bet ties paskutiniu mmentu sapne labai susikaupiau ir pabudau. (Net pašokau atsisėsdamas lovoje) galvoje girdėjosi cypimas, širdis plakė lyg ir normaliai, o šalia manęs miegojo mano mergna, nors sapne isivaisdavau, kad tuėčiau prabust ne pas ją namuose. beje ji gulėjo toj pusėj kur man kaip ir atrodė ta butybė tai liko pasvarstyt ar aš mačiau savo draugės kažkoki "sapno kuną' ar tiai buvo kažkas kitas :) Ačiu už dėmęsi. O dėl sąmoningų sapnų, esu sapnaves ir keistesniu.

Ed rašė...

Hey. :)
Pats pradėjau prieš mėnesį tuo domėtis. Keista, motyvacijos turiu, lyg ir.. Bet sąmoningas sapnas buvo tik vienas, ir tai.. nesugebėjau suvaldyt emocijų ir viskas dingo.. Bet jausmas nepakartojamas. :D
Taigi, šiandien su didelia motyvacija einu gult ir bandyt kelis metodus, labanakt. :)

Anonimiškas rašė...

Norėjau paklaust, ar kai eini miegot po prabudimo ar galima judėti?

Daktaras rašė...

Apsilankykite lucid.lt bei ten esančiame forume ir rasite visus atsakymus į klausimus ;)

Anonimiškas rašė...

Sveiki , tiesiai prie reikalo. Siuo dalyku ypac susidomejau . Bandziau 2 kartus - skaiciavau , bet smegenys stengdavosi mane uzmigdyti , pamesdavau skaiciu , uzsisvajodavau ne i tema ir uzmigdavau ,negana to sapnuodavau ir nesusivogdavau , kad as sapne ( tai buvo iprastas sapnas). Turiu savo sapnu dienorasti i ji visada rasau savo sapnus , tiksliau jie yra 3. P.S. Gal kalta yra tai jog as bandau samoningai sapnuoti paprastai vakare kada einu miegoti ? Patarkite ka darau ne tai ...

Anonimiškas rašė...

Sveiki. noriu papasakot apie savo pirma samoninga sapna, kuris mane stipriai nustebino.
Pats sapnas buvo labai ryskus ir as ji visa puikiai pamenu. zodziu sapnavau praeiti, nesiplesiu i detales, papasakosiu ta vieta kurioj susivokiau kas vyksta. zodziu mano tevai abu yra mire, kaip sakiau sapnavau praeiti, 99 metus, nezinau kodel butent situos metus, nu bet zodziu nusprendziau grizt i savo namus ir susitikt su tevu, tiesiog pasneket , ir beabejo ji namuose sutikau, su juo pabendravau bet bendraujant su juo man kazkas nesiriso, kazkas sukosi ant liezuvio galo bet negalejau suprast kas. zodziu isejau is namu ir atsiradau pievoj, per kuria driekiesi zvyrkelis. zodziu einu as tuo zvyrkeliu ir galvoju kaip cia gali but kad as kalbejau su savo tevu, gi jis mires pries daugeli metu , tai nelogiska. ir pats sunkiausias klausimas kuri sau uzdaviau ir kuris sunkiai atejo man i galva "o gal as miegu?" ir po situ zodziu as susivokiau kas vyksta. kad as sapnuoju kad viskas ka matau yra netikra ir gavos taip kad as ir apsidziau ir issigandau, is vienos puses norejau patirinet ta pasauli, plius stebejausi vaizdais kuriuos matau, o is kitos puses bijojau save prizadinti, nes nezinojau kaip reikia elgtis, gi pirma karta patiriu toki fenomena, ir per ta baime nepabudimo, as pabudau, ir pirmi zodziai buvo "BLET" :)

tadas rašė...

patinka man tie sapnai.zinau dar viena buda kaip sapnuoti samoningai reikia daug medituoti. as mazdaug 10 - 30 min galiu isbuti budrem sapne paskuj pavergstu,vienas is maloniausiu akimirku sapno tai yra skraidimas o dazniausei skraidimas prasideda nuo kritimo ar isokimo pvz per langa nuo stogo reikia tik neissigasti dar daznai pasitaiko kad kazkokia jiega tempe tave is lovos ir nori kad tu skraidytum.jeigu neisigasti uzsidega tad swiesa,trecia akis arba tas daiktas galvoje per kur matom mes sapnus. zodziu sapnai gali but nuostabus, bet galima patirty ir skausma ir labai realu skaudu :)bet dazniausiai po tu sapnu buni tris dienas su sypsena veide is pakrautas energijos,zodziu saldziu

Anonimiškas rašė...

Sveiki,esu Dovile.Idomus komentarai,niekada nebuciau pagalvojus,kad tiek daug zmoniu yra sapnuojanciu tokius sapnus,man gal tik pora kartu yra teke suvokti,kad sapnuoju,bet net nebandziau kontroliuoti ju,gal del to,kad net nepagalvojau,kad taip imanoma. Buvo laikotarpis kai kiekviena diena sapnavau normalius sapnus ir prie ju - karves. Kiekviena diena sapnavau karve(s). Siaubas,eidavau miegoti ir jau zinodavau ka sapnuosiu,jau mama klausdavo ar tebesapnuoju karves :)) o dar buvo toks siaubingas laiko tarpas kai sapnuodavau,kad sapnuodavau. Sapnuoju,dazniausiai kazka baisaus,begu nuo kazko,bet viskas gasdinanciai realu,viskas rysku,tada pabundu ir pasakoju kam nors ta sapna,nors is tikruju vis dar sapnuoju. Pradedu daryt kasdieninius darbus,lyg buciau atsibudus ir tik veliau pabundu. Arba bandydavau is pirmo sapno pabusti,zinau,kad salia miega draugas,bandau jam ignybti ar ji pajudinti,kad mane pazadintu is kokio kosmaro,bet as sapnuoju ir draugo pazadint nesugebu. Linkiu visiems beprotiskai graziu sapnu,kaip bebutu,megstu sapnuoti :)

Anonimiškas rašė...

Sveiki. Truputį manau keistas klausimas, bet labai įdomu. Ar per sąmoningą sapną gali turėti lytinius santykius?