penktadienis, sausio 23, 2009

Sapnų režisūra


Praeitą savaitgalį teko sudalyvauti viename įdomiame renginyje - eksperimente - performanse Dream Director. Idėjos autorius - menininkas Luke Jerram, garsėjantis įdomiais savo sprendimais. Į renginį, kuriame aš dalyvavau, Luke atvyko tiesiai iš Australijos, kur Sidnėjuje viešose erdvėse buvo išdėliota trisdešimt pianinų su užrašu "Grok, aš tavo". Tarp ankstesnių jo projektų - "Dangaus orkestras" (atskiras partitūras "grojantys" oro balionai), kalbantis žiedas, stebuklingas skrudintuvas ir dar daugelis kitų crazy idėjų.

Sapnai - taip pat viena iš Luke dominančių sričių. Šiame projekte jis kartu su miego ir sapnų psichologais tyrinėja sapnų erdvę ir jos kūrybinį potencialą. Kaip tik būtent tai, kas domina ir mane :) Tad sužinojęs apie šį projektą ilgai nesvarsčiau ir nusprendžiau sudalyvauti. Rengimo koncepsija tokia: dvidešimt žmonių miega vienoje patalpoje tokiuose specialiuose gultuose (nuotrauka žemiau), dėvėdami tam tikrus akinius, kurie fiksuoja akių judesius. Pradėjus sapnuoti, iš mini garsiakalbių šalia pradedami leisti įvairūs garsai kažkokia konkrečia tema (mano atveju, tai buvo miškas). Eksperimento esmė - kaip visa tai paveiks tavo sapnus, galbūt inkorporuosi kai kuriuos garsus į savo sapną, galbūt tai paskatins tavo kūrybiškumą sapne ir pan. Prieš pat užmiegant ir prieš atsibundant taip pat paleidžiamas specialus garso takelis patyrinėti ribines sąmonės būsenas.

Trumpai apie asmeninę patirtį eksperimento metu. Prieš pat užmiegant paleistas garso takelis davė tikrai įdomių asociacijų, tik gaila, kad truko gana trumpai (apie 20 min) ir nepavyko iškart su juo pereiti į miego stadiją, kas būtų tikrai gana įdomi patirtis. Miegojau gana neramiai - tiek dėl aplinkos neįprastumo, tiek dėl vos pradėjus sapnuoti leidžiamų garsų, dažnai atsibusdavau, kas kartą nusivildamas, kad kol kas nepavyksta prisiminti nė vieno sapno :)

Bet paskui pagaliau susapnavau pirmą (iš serijos "buitiniai sapnai"), o po jo sekė dar vienas sąmoningas sapnas, kuriame paskraidžiau ir pabandžiau pabendrauti su kitais sapno personažais (deja, ne labai sėkmingai) - žodžiu, tą patį, ką paprastai ir darau tokiais atvejais :) Paskui pabudau, gana patenkintas tuo, kad pavyko apturėti net du sapnus, o vieną iš jų - ir sąmoningą, ir apsižiūrėjęs, kad kiti dar miega, nusprendžiau išeiti prasivaikščioti, kol visi pabus. Beeidamas netikėtai sutikau porą savo klasiokų iš mokyklos laikų, kurie, pasirodo, taip pat dalyvavo šiame eksperimente. Ir tada atsibudau dar kartą, šįkart iš tiesų :)

Bendrai paėmus, patirtis įdomi. Nepaisant to, kad išgirsti garsai neatsirado mano sapne - miške nebuvau :) - tos nakties sapnai skyrėsi nuo įprastinės patirties. Ryte teko pabendrauti su projekte dalyvaujančiu psichologu, kol kas yra ankstyva stadija ir daryti išvadų apie sapnų turinį jie dar negali, bet iš preliminarių rezultatų galima pastebėti, jog neigiamos patirties šių sapnų metu buvo mažiau nei įprastai (kaip žinia, sapnuose daugiausiai ir vyrauja būtent neigiamos emocijos). Taip pat teko pakalbėti su Luke'u Jerramu apie kitą, mane itin dominantį eksperimento aspektą - sapnų sąsajas su kūrybiškumu. Menininko teigimu, jam daugiau ne sapnai, bet tarpinės būsenos (prieš pat užmiegant ar tik atsibudus) yra idėjų ir įkvėpimo šaltinis.

Panašu, kad tiek sapnai, tiek ribinės sąmonės būsenos turi nemažą kūrybinį potencialą, klausimas tik, kaip mes galime tai išvystyti ir panaudoti... Norėčiau tikėti, kad kai kuriuos atsakymus turėsiu po pusmečio, kai atliksiu savo tyrimą. Pažadu jais pasidalinti :)

2 komentarai:

agnė rašė...

Ech, kad kas pas mus į kaimą su tais pianinais „Grok, aš tavo“ atvažiuotų... :D

Na įdomiai ten prisapnavai :) Jau norėjau klaust, kaip tau pavyko savo klasiokus sutikt tokioj vietoj... :)

Beje, aš kartą labai besikankindama su vienu kursiniu darbu, finale susapnavau, kaip turėčiau viską daryti... :) Atsikėlus, aišku, įgyvendinau sapnuotą idėją :)

Nežinau, kaip yra iš tiesų, bet tokie sapnai man regis yra iš tų, kurie iš tiesų ateina iš realybės - kai pradedi apie tai labai intensyviai ir ilgai mąstyti, ieškoti atsakymų, visa tai persikelia į sapnus... Juk taip nutiko ir Mendelejevui..?

Daktaras rašė...

Na, su Mendelejevu tai iš tikrųjų tėra mitas, kažkada lyg ir netyčia leptelėjo, kad susapnavo, bet paskui išsigynė :) Bet šiaip istorijoje pilna tokių atvejų, kai atradimai buvo padaryti sapne. Pradedant mokslininkų darbais (August Kekule, Otto Loewi), baigiant literatūros kūriniais (Robert Louis Stevensono "Daktaras Džekilas ir Misteris Haidas") ar muzika - garsiąja Bitlų "Yesterday" :)