šeštadienis, lapkričio 29, 2008

Kvantinė fizika


Mokyklos laikais vienais labiausiai gluminančių dalykų fizikoje buvo šviesos dvilypumas. Niekaip neįstengiau suprasti, kaip šviesa vienu metu gali elgtis ir kaip dalelių srautas, ir kaip banga. Atsakymą sužinojau visai neseniai. Ir jis yra toks pribloškiantis, kad net nenuostabu, jog apie tai nerašoma mokykliniuose fizikos vadovėliuose...

Taigi, kviečiu susipažinti šiek tiek su kvantine fizika ir pažiūrėti, ką ji tokio ypatingo turi savyje. Prieš skaitydami toliau, būtinai pažiūrėkite filmuką žemiau (kam įdomu, tai ištrauka iš filmo "What the Bleep Do We Know!?")



Ką visa tai reiškia? Visų pirma, tai reiškia visai kitokį pasaulio suvokimą, kur sąmonė nėra tik žmogaus smegenų produktas, o bendras visatos principas arba kitais žodžiais sakant - visatos savybė. Kvantinės fizikos dėsniai veikia pačių mažiausių dalelių lygmenyje. Be sąmoningo stebėtojo, kiekviena dalelė yra taip vadinamoje superpozicijoje - daugybėje galimų pozicijų vienu metu, o stebėjimo veiksmas yra būtent tai, kas iš daugybės galimų pozicijų padaro konkrečią realią (sugriauna tikimybinę bangą ir padaro konkrečią dalelę). Kitaip sakant, visata be sąmoningo stebėtojo negali egzistuoti, tai būtų tik daugybė galimybių, bet ne realybė.

Išvados? Manau, svarbių interpretacijų yra galybė... Atkreipsiu dėmesį tik į porą svarbiausių. Visata be sąmoningo stebėtojo negali egzistuoti - natūrali prielaida, kad tas stebėtojas turbūt egzistavo nuo pat pradžių. Kažkam reikia įrodymo, kad Dievas yra? Prašau... Kita svarbi išvada. Mūsų sąmoningas stebėjimas mažiausių dalelių lygmenyje yra tai, kas iš daugybės galimybių padaro konkrečią realybę. Vadinasi, mūsų sąmonė kuria realybę, materiją. Sąmonė tiesiogiai įtakoja fizinį pasaulį. Kitas išvadas paliksiu pasidaryti patiems...

Keisčiausias dalykas yra tai, jog šios idėjos nėra kažin kokia naujiena. Pagrindiniai kvantinės fizikos dėsniai buvo atrasti prieš 80 metų. Tik kažkodėl ilgą laiką kvantinės fizikos atradimai taip ir neperlipdavo fizikų kabinetų sienų, nors, mano galva, tai yra vienas iš pačių svarbiausių atradimų visoje mokslo istorijoje. Jeigu ne pats svarbiausias...

23 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Geras įrašas. Manau gerai supažindina nežinantį su esme. Tačiau viena vieta man užkliuvo: "Kažkam reikia įrodymo, kad Dievas yra? Prašau..." Deja eksperimentų duomenys kalba apie stebėtoją, ne apie Dievą. Ir net jei stebėtojas buvo iš pat pradžių, tai neprivalo būti Dievas. Na, nebent Dievu vadinsime stebėtoją.

Daktaras rašė...

Taip, tai galbūt nėra visiškai tiesioginė išvada, bet pabandysiu savo logiką paaiškinti :) Be sąmoningo stebėtojo visata negali egzistuoti. Vadinasi visata pradėjo egzistuoti tada, kai atsirado pirmas sąmoningas stebėtojas. Yra du variantai: arba tas stebėtojas egzistavo nuo pačios visatos susikūrimo pradžios (Didžiojo sprogimo), arba jis susiformavo vėliau evoliucijos eigoje. Kadangi tik potencialiai, bet ne realiai fiziškai, egzistuojančioje visatoje sąmoningas stebėtojas negalėjo susiformuoti, antrą variantą atmetam ir lieka pirmas :)

Laura rašė...

Tikrai labai įdomu paskaityti. Tik niekaip negaliu suprasti,kokį vaidmenį pasaulyje atlieka tariamas Stebėtojas? Nori pasakyti, kad be jo pasaulis neegzistuotų?

Daktaras rašė...

Egzistuotų tikimybinėje formoje, bet ne fiziškai realioje :) Bet kuriuo atveju, tai yra viena iš interpretacijų.

ursh rašė...

vouc.tai ar as teisingai suprantu: kvantine fizika sako, jog vis realybe kuriasi musu galvoje? o aplinka vien tik tikimybes... dievazi sunku perprasti. bet taip idomu...:}

Daktaras rašė...

Realybė ir yra kuriama tik tai mūsų galvose :)

Kadangi čia gan plati tema, atskiras post'as apie tai - Kiek reali yra realybė?

AS ESU rašė...

dievas esu as,ar tu,nes esam amzini,musu egzistencijos neimanoma sunaikinti,nes ji egzistuja cia ir dabar tada ir veliau,as suvokiu kaip tai skamba,bet jai net buciau psichiskai neissivytes,tai vistiek nieko nereiskia nes as esu, ir vien del to jau tai yra tiesa kad as egzistuoju,egzistuoju realybeje kurios pagrindas yra sviesa,musu realybeje kiekvienas daiktas energija ar materija spinduliuoja sviesa nuo saves,mes kaip deganti zvake skleidziam sia sviesa nuo saves ,kurios dalis grysta atgal,o kita dalis laikui begant susigeria kitur,jai esi kambaryje kuriame yra tik sienos,sis kambarys butu pilas vandens jai sviesa butu vanduo,taip ir mano sviesa atsiriamia is sia sviesa ir as igaunu pavidala kaip ir sios sienos,sis pavidalas tai tavo sielos veidrodis kuris atspindi viska ka tu matai,sviesa yra laikas,laikas yra sviesa,musu egzistencija sukurta siuo desniu,bet tai tik begalinio vandenyno pleveles egzistencija,turint eumenije kad tai yra sioks toks paradoksas,musu egzistavimas egzistuoja realybeje...kuri yra dar keistesne nes suvoki tada kad viskas kas egzistuoja bet kokia realybe turi ir egzistavimo savo realybe,kur klausimas iskyla galop KAS AS?!! O paradoksas yra tas kad siuo metu as rasydamas ir suvogdamas vis giliau toliau ir daugiau as jau kuriu dar didesne realybe kurioje as egzistuoju,kas pradeda mane siuo metu atvedineti prie idomiu minciu apie tai kas yra as.Esu atrades nauja kampa is kurio yra lengviau bandyti suvokti egzistavima,tai yra vakumas,as labiau linkes tai vadinti ( niekas ),ir filosofavimo pradzia prasideda nuo sau pasakymo,niekas tai yra niekas,bet as zinau kad tas niekas egzistuoja,o toliau as jums duodu malonuma apmastyti sia hipoteze!

Unknown rašė...

Vargas autoriui. Jis taip ir nesuprato fizikos....

Daktaras rašė...

Apie kvantinę fiziką yra sakoma taip: jeigu manai, kad ją supranti, reiškia, kad tu jos nesupranti :) O aš ir neteigiu ją išmanantis, tiesiog dalinuosi kai kuriais savo pastebėjimais ir pasamprotavimais.

O RiEn, jeigu tu puikiai fiziką supranti, tai prašom paaiškinti :) Kritika turi prasmę tik tada, kai ji yra konstruktyvi :)

marijus rašė...

prisiminkime Einsteina,viskas turi du galus...daktaras nori mums irodyti kad Dievas yra?O jeigu visa Visata tai vienas mexanizmas arba kitaip vienas kunas kuris vistosi evoliucijos keliu...?

Daktaras rašė...

Marijau, aš tikrai neturiu tikslo kažką įrodinėti, tiesiog noriu atkreipti dėmesį į kai kuriuos dalykus ir duoti peno pamąstymui :)

O šiaip visiškai pritariu - Visata ir yra vienas kūnas, kuris vystosi evoliucijos keliu. Tik dar pridėčiau - tikslingos evoliucijos keliu :)

sese rašė...

Aciu labai daktarui, kuris padeda suvokti Stebetoja is mokslines puses, kuri dar vaiku budamas suvoki Esant.

Kvantine Fizika rašė...

Kvantine Fizika- realios Tiesos mokslas ir menas, o ne primityviu faktu isdestymas. Maladec, Daktarai.

Marc rašė...

stebėtojas stebėjo daleles todėl elektronas ir elgėsi kaip dalelė. tačiau jei stebėtojas būtų stebėjęs bangas, ar elektronas vistiek būtų elgiasis kaip dalelė? atvirkštinio eksperimento dar niekas nebandė atlikti, mano žiniomis

eric rašė...

Mano nuomone tu nieko nesupratai. Elektronas elgiasi tik kai konkreciai i ji ziuri, bet kai ziuri i ju visuma, tada jie elgiasi iprastai (kaip banga)

Fizikas rašė...

Mažas žinojimas – pavojingas žinojimas, galintis labai suklaidinti ir privesti prie visokiausių “dievų įrodymu” ir panašių neadekvačių “išvadų”.
Žodis “stebėtojas” yra pavartotas mokyklinio amžiaus vaikų lygmenyje. Iš tikrųjų norint detektuoti, pro kuri plyšį praeis elektronas, jis yra paveikiamas elektros bangos srautu (kitaip detektuoti arba “pastebėti” yra neįmanoma). Jį paveikus keičiasi ir jo būsena, kas atitinkamai keičia vaizdą ekrane (interferencijos grotelis dingsta). Tas grotelis vėl atsiranda, kai poveikis elektronui yra minimalus (vaikiškai kalbant “nėra jokio stebėtojo”).
Viskas yra trivialu: visata egzistuoja nepriklausomai nuo žmogaus sąmonės (tuo labiau nepriklausomai nuo įvairių pasakiškų personažu, kaip dievai ir pan., kuriuos pati žmogaus sąmonė ir sukūrė). Tiesiog neįmanoma nustatyti elektrono padėties erdvėje nepakeitus jo būsenos.

sunny zee rašė...

Dar nemaciau nei vieno mokslo kuris absoliuciai ir nepaneigiamai paaiskintu visata, kaip ir mitologiniai , biblijiniai dievai - taip ir bet kuri mokslo saka paliecia tik tam tikra kampa ar poziurio taska...norisi tiketi, kad zmogaus protas gali suvokti visata, bet net tam yra labai mazai priezasciu manyti, tai gal greiciau pajauciama sielos ir proto harmonija...daugeliu tokie pamastymai tik nuramina troskuli kuri sukelia smalsumas suzinoti ir noras patiketi savo interpretacijomis...manau, kad cia reikia atkreipti demesi i pojucius kylancius suzinojus informacija, studijuoti juos savyje ir daryti isvadas...skirkite daugiau meiles ir gerio aplinkai gyvenime, dziaukites sios sekundes gyvenimo dovana cia ir dabar, nes nelabai ka ir turime daugiau gyvenime, nei besitesianti pastovu cia ir dabar momenta...pagarba ir mokslui, jis atnese tiek daug zmonijai, bet kazi ar tuo keliu :)

lybuki rašė...

dziaugtis siuo momentu, ar yprasminti buti bunant butyje... tikiuos evoliucija nekankins ilgai ir parodys bent kazkiura kvanto puse

Anonimiškas rašė...

Jei stebėtojas, esantis konkrečiame 4-mačio erdvėlaikio taške (x,y,z,t), kažką gali stebėti ir suvokti – tai ir yra tik tai, ką šis stebėtojas suvokia, bet ne Viskas, kas egzistuoja. Matematinis aparatas turi galimybę atskleisti daugiau, bet ir tai nereikštų, kas yra galimybė gauti sprendinį, kaip Dievą, nes tai kas stebima ar išskaičiuojama neatitinka šios sąvokos.

MR. Mind rašė...


Labai smagu kad vis dazniau apie tai kalbama, reiskias ir galvojama. Tik daugelis galvoja galvomis, o as manau kad mano mintys-samone yra siek tiek auksciau fizines galvos. pabandykite atsipalaiduoti ir suprast kas jumyse galvoje ir kur tai vyksta, ar tikrai galvos viduje? mintys, samone, energoinformacinis laukas, siela....kvantai....

NNN rašė...

Ar tai reiskia, kai mes esame atsimerke visa visuma yra sudaryta is daleliu, o uzsimerkus tampa bangomis? Bet kaip suprasti, uzsimerke irgi galime uzciuopti objektus, o video kamera? Ji nera samoinga, kodel ji iraso objektus kaip dalelinius? Jeigu mes esame uzsimerke ir metame kamuoli i siena, jis skrieja kaip banga i banga, bet jei taip butu, tai jis turetu susilieti su siena, o jis atsimusa i ja, mes girdime kaip veikia materija bet ne bangos. Galbut buvimas samoningu yra tai kas kuria materija, o kai mes miegame, sapnai yra ta pati realybe, tas pats kambarys kuriame mes miegame, virtes jura, kalnais ir pan? Tada pazvelkime i mirti, po mirties musu siela arba pavadinsiu ja kazkokios kvantines daleles grizta i visata, susilieja i bendra visuma. Ir kazkas paiima tu daleliu ir grazina i zeme, mes gimstame, bet pradine musu siela gali buti suskaidyta arba sujungta su kakzuo, jei suskaidyta mes galime atgimti mazesniais sutverimais negu zmogus, nes pagal viska zmoguje konscentruojasi daugiausia kvantiniu daleliu - sielos.

NNN rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
sigita rašė...

Stebėtojas yra ne kas kita kaip mūsų siela. Žmogus yra trilypė būtybė susidedanti iš fizinio kūno, proto ir sielos. Būtent siela yra tas išorinis stebėtojas, kuris vadovauja tiek protui, tiek kūnui bei užsiima gyvenimo kūryba.