trečiadienis, lapkričio 26, 2008

Automatinis rašymas


Neseniai vienoje paskaitoje teko išbandyti įdomų dalyką - automatinį rašymą. Metodą, gan plačiai naudotą siurrealistų. Idėja tokia: naudojant meditacijos/relaksacijos pratimus atpalaiduojamas kūnas, galva išlaisvinama nuo minčių, tada iškeliamas klausimas/tema ir stengiamasi visiškai negalvoti, o tiesiog duodama rankai rašyti, kas tik rašosi, to visiškai nevertinant. Kitaip sakant, tiesiog leidžiama pasąmonei išreikšti save.

Mano atveju užduotas klausimas buvo toks: "Kas yra kūrybiškumas?" ("What is creativity?"). Kadangi pasąmonės srautas gavosi gana įdomus, pasidalinsiu juo. Atsiprašau angliškai nekalbančių skaitytojų, bet teksto sąmoningai neversiu. Tiesiog noriu jį palikti absoliučiai autentišką, o bet koks vertimas jau yra interpretacija :)

Taigi, štai ką apie kūrybiškumą galvoja mano pasąmonė (minčių srautas buvo anglų kalba):

Creativity is a process of inner intention to express your nature, beauty of your existence, inner peace and to attribute it to the outer world, enabling your mind float with an idea of realm which is beyond our physical reality and which gave rise to our inner manifestations of ourselves.

2 komentarai:

agnė rašė...

Matai kaip įdomiai... :)
bet įtariu, kad rašant lietuviškai minčių srautas būtų dar kitoks, ne?

Daktaras rašė...

Manau, kad ir ta pačia kalba du kartus atsakinėjant į tą patį klausimą gautųsi skirtingi atsakymai. Aišku, bendrumų būtų kažkokių, bet, žinai, pasąmonės taip lengvai nesupaisysi :)