sekmadienis, birželio 28, 2009

Meditacijos technika


Kuo toliau, tuo labiau Vakaruose vis populiaresnės tampa įvairios meditacijos technikos. Apie meditacijos objektyvią naudą daug nešnekėsiu - yra atlikta krūva mokslinių tyrimų, rodančių, kad meditacija sumažina stresą, skausmą, kraujo spaudimą ir t.t. Manau, daug svarbesnė yra subjektyvi nauda. Rytų tradicijose mūsų protas prilyginamas išprotėjusiai beždžionėlei, be paliovos šokinėjančiai nuo vienos medžio šakos ant kitos. Taip ir mūsų galvoje viena mintis be paliovos veja kitą ir jeigu jas pastebėtumėte, pamatytumėte, kad turbūt koks 90% minčių yra tos pačios, kurios buvo vakar :)

Meditacijos pagrindinis tikslas ir yra - nuraminti tą išprotėjusią beždžionėlę :) Tiesiog atsiriboti nuo visų išorinių trikdžių ir pabūti savimi. Ištrūkti iš to minčių chaoso galvoje ir pabūti sąmoningu. Ir tai ne tik padės jums išsivaduoti nuo streso ar įgauti vidinę ramybę, bet ir pažinti save bei gauti vertingas įžvalgas. Tai kelias vidinės ramybės ir pažinimo link.

Turbūt kiekvienam susidomėjusiam meditacija iškyla natūralus klausimas - o kaip gi medituoti? Pamenu, keletą metų atgal aš pats bandžiau savarankiškai pasipraktikuoti - atsisėsti tokioje pusiau lotoso pozoje, užsimerkti ir stengtis apie nieką negalvoti. Ir natūraliai likau nusivylęs - pabandyk jūs, pavyzdžiui, negalvoti apie rožinį dramblį :) Natūralu, kad kaip tik galvoje ir suksis ta mintis, kaip čia dabar negalvoti apie tai :)

Meditacijos technikų yra labai įvairių. Aš jokiu būdu nesu ekspertas šioje srityje, bet tiesiog esu bandęs keletą technikų ir pasidalinsiu paprasčiausia iš jų, kuri, manau, gali būti naudinga pradedančiajam. Tai jokiu būdu nėra kažkokia religinė praktika, tiesiog sąmoningo kvėpavimo pratimas :)

1. Atsisėskite patogiai ant kėdės, kad pėdos tvirtai remtųsi į žemę, o nugara būtų ištiesta (jeigu norite, galite atsisėsti ir ant grindų).

2. Rankas padėkite ant kelių, užmerkite akis.

3. Kvėpuokite lengvai ir švelniai pro nosį. Nesistenkite savo kvėpavimo pakeisti, tiesiog leiskite, kad kvėpavimas vyktų savo natūraliu ritmu.

4. Kvėpuodami natūraliu ritmu, pajauskite, kaip oras įeina pro jūsų šnerves ir kaip jis paskui pro jas išeina.

5. Sutelkite savo dėmesį savo ties šnervėmis ir stebėkite, kaip oras pro jas įeina ir išeina, be žodžių suvokdami "aš dabar įkvepiu" ir "aš dabar iškvepiu". Tiesiog būkite su savo kvėpavimo pojūčiu.

6. Neleiskite savo dėmesiui kartu su oru keliauti žemyn į jūsų plaučius.

7. Jeigu pajausite, kad jūsų dėmesys nuslinko kažkur kitur - sutrikdė pašaliniai garsai, pradėjote galvoti ar svajoti apie kažką ar galbūt tiesiog snūstelėjote, dėl to jokiu būdu nesusierzinkite. Tiesiog pripažinkite tai, kas įvyko, ir vėl grąžinkite savo dėmesį į kvėpavimo pojūčius ties šnervėmis.

8. Kartais jūsų kvėpavimas gali natūraliai pagreitėti ar sulėtėti. Leiskite tam vykti, tiesiog būkite sąmoningi apie tai.

9. Tęskite šį pratimą tiek, kiek jums norisi (galite pradėti nuo 10-15 minučių).

Tikiuosi, ši technika pasirodys naudinga. Jeigu iškiltų kokių klausimų, nebijokite klausti :)

Ir pabaigai - vienas pastebėjimas. Pradėjus medituoti turbūt vienas iš pirmų atradimų daugeliui būna suvokimas, jog minčių šaltinis tai nėra mūsų sąmoningas aš, mūsų ego. Mūsų sąmoningas aš gali tik pakreipti tą minčių srautą viena ar kita linkme, bet pačios mintys atsiranda savaime. Ir tada kyla natūralus klausimas - jeigu mintys nėra mano paties sąmoningas produktas, tai iš kur jos tada atsiranda? Bet apie tai galbūt kažkada vėliau :)

8 komentarai:

Sandra rašė...

Ačiū už pratimą :) Sunku nepritarti proto palyginimui su išprotėjusia beždžionėle; Mūsų mintys iš tiesų sukasi ratais ir dažnai kartojasi, norime to ar ne. Tad lauksiu kito įrašo apie minčių kilmę/autorystę.

Ruvi rašė...

Išbandžiau labai kantriai įvairias meditacijas.. iki dinaminių ir.. ne, ne mano tai būdas..
Su mintimis "susitvarkiau" kitaip - per relaksacijas, vizualizacijas susitvarkiau su žodžių maišykle. Paskui beliko formuoti naują mąstymą be "šiukšlių". Padėjo afirmacijos.
O šiaip kad protas būtų ramus, labai patarčiau mažinti triukšmą "dėl fono" - radijo stotis, televiziją, viską, kur yra tekstai. Tokie dalykai gerokai užšiukšlina protą. Žiūrėkime ir klausykime tik tai, kas išties įdomu ir reikalinga.
Ir.. išmokę atsipalaiduoti, mažiau užsikabinsim už emocijų - tai irgi neramių minčių šaltinis.. Juk dažnai jaudinamės dėl įvykių, kurie buvo prieš kelis metus.. Ar verta? Emocijos svarbios, bet nereikia leisti būti jų valdomiems. Idealu, jei reaguojam adekvačiai.
Ir.. veikla. Kai turime įdomios veiklos, durnoms mintims galvoje vietos tiesiog nelieka :)
O meditacija ar koks kitas minčių nuraminimo būdas mūsų laikmečio žmogui tiesiog būtinas..
Kitaip "trumpina" visais įmanomais būdais - neurozėmis, depresijomis, fizinio kūno ligomis.

Daktaras rašė...

O vat žinok, man kaip tik visokios afirmacijos ir panašios savęs "programavimo" priemonės kažkaip ne prie širdies... Manau, daug vertingiau yra patį savo sąmoningumą lavinti, nei bandyti save "užprogramuoti". Nors, aišku, "programavimas" yra daug paprastesnis ir daug efektyvesnis būdas. Bet man jis kažkoks netikras...

O proto nuraminimas yra būtinas. Apskritai, kaip man vienas žmogus yra pasakęs (ir aš jam visai pritariu), kad tu turi stengtis nuraminti protą visada, kada tau tik nereikia sąmoningai mąstyti. Tai nebūtinai turi būti kažkokia speciali meditacijos technika, tiesiog atsipalaidavimas ir neprisirišimas prie to pastovaus minčių srauto dūzgiančio galvoje - nebėgti paskui tą nesibaigiančią minčių tėkmę, o tiesiog leisti, kad mintys taip, kaip jos atsiranda, kad taip pat jos ir išgaruotų.

Ruvi rašė...

Kaip gerai, kad yra būdų įvairovė :) Svarbu, rezultatas geras:)
Tai va mane pradžioje nustebino apibrėžimas, kad meditacija yra budrumas, susikaupimas ties tuo, ką darome, buvimas "čia ir dabar".
Pradžioje klaidingai supratau tai kaip minčių stabdymą ar nebuvimą, kas, iš esmės, yra neįmanoma :)
Tiksliai parašei - neužsikabinimas :)

Daktaras rašė...

Daug ką ir klaidina tuo meditacija iš pirmo žvilgsnio - atrodo, kad reikia stengtis apie nieką negalvoti (kas, kaip tu ir sakai, iš principo yra neįmanoma), kai iš tikrųjų reikia tik nesekti galvoje kylančių minčių, o leisti joms pačioms užgesti savaime.

Nes visas mūsų mąstymas yra paremtas asociacijų principu - pagalvome apie kažką, tada ta mintis nuveda į kažką kitą, tas - į dar kažką kitą ir taip toliau nesibaigiančia grandine :) Tai meditacijos tikslas iš principo ir yra - neužsikabinti už tos minčių grandinės ir nenulėkti paskui ją, o leisti jai nugesti savaime :)

Ruvi rašė...

Va, va to esminio paaiškinimo man ir trūko, kol nepaskaičiau Ošo darbų.
Jis ir paaiškino, kad sąmoningo žmogaus gyvenimas yra vientisa meditacija :) Budrumas, buvimas čia ir dabar, susitelkimas į tai, ką darai :)
Labai dėkui už straipsnelį, sugrįžau prie neišsiaiškinto klausimo, dabar viskas susidėliojo :)

lukosiusg rašė...

rožinis dramblys, pfe, nuvalkiota ir neorginalu, tu daktarėli gali geriau. Aš pvz. siūlyčiau negalvoti apie krizę ...

aura rašė...

Įdomus straipsnis apie meditaciją. O tą pratimą būtinai išbandysiu namuose. Akivaizdi meditacijos naudagali padėti ne tik psichinei būklei, bet ir fizinei. Man tai pagrindinis motyvas, dėl ko noriu pradėti medituoti ir įsigilinti į save.