penktadienis, sausio 29, 2010

Kalno kelias pas Mahometą


Apie Eckhart Tolle bestselerį "The Power of Now" ("Šios akimirkos jėga") girdėjau jau senokai. Tai buvo dar viena iš tų knygų "kada nors paskaitysiu". O kadangi mano norimų perskaityti knygų sąrašėlis ir taip netrumpas, tai reiškė viena - artimiausiais mėnesiais jos tikrai neskaitysiu. Apie buvimą čia ir dabar aš ir taip puikiai žinau, o čia dar daugiamilijoninis bestseleris... Tikrai nepanašu į pakankamai rimtą skaitalą, o už dar vieną populiariosios psichologijos self-help šedevrą yra krūvos vertingesnių knygų.

Kartą beklaidžiodamas po Londoną, netyčia užklydau į nedidelį knygynėlį. Pasirinkimas toli gražu ne pats didžiausias, bet visos knygos žiauriai pigios, po porą svarų. Nors turiu didžiulę silpnybę knygoms, dėl savo klajokliško gyvenimo būdo stengiuosi kiek įmanydamas jų nepirkti. Bet kartais tiesiog nesusilaikau. Nesusilaikiau ir tą kartą. Pamačiau Nietzsches "Zaratrustrą", kurią jau velniškai seniai norėjau perskaityti, ir pamačiau "The Power of Now". Nelygioje skaitovo ir klajoklio kovoje triumfavo pirmasis. Klajoklis dar bandė siūlyti apsiriboti Nietzsche, bet skaitovas pergalės užtvirtinimui pasigriebė ir "The Power of Now", nors skaityti jos artimiausiu metu ir neplanavo. Dėl aukščiau išvardintų priežasčių. Svarbiau buvo iškovota pergalė ir trofėjai, kurie garbingai atsistojo į lentyną.

Praėjus keletui dienų ar savaičių pabudau iš sapno. Nors po visų eksperimentų su sapnais, pastaraisiais mėnesiais mano sapnų prisiminimas kone visai išgaravo, šį sapną prisiminiau. Ir prisiminiau, kaip sapne kažkas mane labai primygtinai įtikinėjo, kad yra labai puiki knyga... "The Power of Now". Pamenu, jog sapne atsakiau, kad ją turiu ir reikės paskaityti. O gal tikrai paskaityti? Toptelėjo mintis ryte. Gal reikės... Kada nors...

Važiuodamas metro po darbo, kažkaip atkreipiau dėmesį į priešais sėdėjusią merginą, beskaitančią knygą. "The Power of Now" - švietė raidės nuo knygos viršelio... Na, šito tai jau tikrai perdaug! Supratau, kad pasirinkimo tikrai neturiu. Ir grįžęs namo pradėjau skaityti...

Reziumė? Puiki knyga. Tikrai rekomenduoju :) O Dievui kartais tenka nemažai pastangų įdėti, kad kalnas visgi nueitų pas tingų Mahometą :)

6 komentarai:

Unknown rašė...

Graziai suvedei Tadai, reiks paskaityti:)
As irgi sianakt prabudau is sapno - atsiminiau visas detales, dialogus, tekstus.
Pries pora dienu kaip tik buvau perskaicius C.P. Estes "Begancios su vilkais" skyriu apie Melynbardzi - pasaku ir sapnu personaza, archetipini vaizdini, prigimtines dvasios vidini grioveja. Ir ji susapnavau. Labai aiskiai sapne atsispindejo archetypiniai vaizdiniai, animus. Buvo super analizuoti :)

Daktaras rašė...

:) O kaip šiaip ta Estes knyga? Nes, kiek žinau, irgi turėtų būti pakankamai verta dėmesio. Tik galbūt ji kiek labiau orientuota moteriškai auditorijai :)

Antanas rašė...

gerai čia susivedė viskas :D

ypač sulyginimas su kalnu labai patiko :]]

Ruvi rašė...

Labai įdomus pasakojimas :) . Aš taip pat manau, kad nieko atsitiktinio gyvenime nebūna.. Tereikia pastebėti "ženklus".
Įdomu, ką išskirtinio toje knygoje radai, prie kurios tave taip "vedė"?
Aš tai kažkaip.. pagalvojau apie merginą, kuri laikė tą knygą - gal reikėjo ją užkalbinti? ;)

Unknown rašė...

Estes knyga man patinka. Dabar - kaip maldaknygė ant stalo :) Labai pasiilgus buvau literatūros analizės - o čia dar šalia pasakos ir mitų yra ir psichologinė analizė. Stilius tikrai moteriškas - rašyta moters ir moteriai, vyrui gali būti sudėtinga šiek tiek. Bet juk kiekvienas turime vyrišką ir moterišką pusę :) Autorė nuolat rekomenduoja moteriai supažindinti savo vyrą su prigimtiniais dalykais, vidinio pasaulio principais, bet manau tikrai naudinga ir pačiam perskaityti.
Parašyk ir Tu, ką tokio radai savo knygoj? Mane Estes irgi ilgai lydėjo - pačiose skirtingiausiose vietose ją pamatydavau ir sakydavau sau, kad perskaitysiu :)

Daktaras rašė...

Ruvi - įdomi mintis :) Bet visgi manau, kad esmė buvo būtent knygoje, o ne merginoje :)
Tolle knygoje kažko tokio labai išskirtinio gal ir nebuvo (nors jos dar ir nebaigiau skaityti), bet radau kai kurių svarbių įžvalgų, kurių man galbūt šiuo laikotarpiu kaip tik ir reikėjo :)
Sandra - ačiū, įtrauksiu Estes knygą į savo skaitysimų knygų sąrašiuką ir lauksiu naujos sutapimų virtinės :))