pirmadienis, vasario 25, 2008

Paslaptis


Vakar žiūrėjau filmą "Paslaptis" ("The Secret") apie pritraukimo dėsnį (angl. law of attraction). Dokumentiniu formatu padarytame filme įvairūs mokslininkai, rašytojai bei visokie new age filosofai atskleidžia didžiausią visų laikų paslaptį - kad iš tikrųju galime gauti bet ką, apie ką tik svajojame.

Taigi, įspūdžiai.

Ar sužinojau kažką naujo?
Turbūt ne. Apie visa tai vienais ar kitais rakursais prirašyta tuntai populiariosios psichologijos knygų.

Ar vertėjo žiūrėti ir ar rekomenduočiau kitiems?
Tikrai taip. Nepaisant to, kad kažko labai naujo ir nesužinojau, filmas įspūdį padarė. Ir davė dar vieną progą pamąstyti apie visa tai.

Ar aš tikiuo visu tuo ir ar iš tikrųjų tai gali būti tiesa?
Ir taip, ir ne. Tikiu, kad mintys yra labai galinga jėga ir pakeičiant jų kryptį, galima labai daug ką pakeisti gyvenime. Tikiu, kad pritraukimo dėsnis veikia. Ir galbūt veikia net ir būtent taip, kaip kalbama šiame filme. Bet... Ne viskas čia yra taip gražu ir nuostabu.

Tai kas čia yra ne taip?
Visų pirma, nemanau, kad Dievas/Absoliutas/Kosmosas, kaip bepavadintume aukščiausią egzistencijos formą, tėra tik "superkompiuteris", pildantis suprogramuotus mūsų norus. Šios aukštesnės jėgos veikimas ir logika yra už mūsų suvokimo ribų. Todėl bandymai šią jėgą "užprogramuoti" yra maždaug tas pats, kaip davimas mažam vaikui pažaisti su automatu pilna apkaba. Filme nuskamba maždaug tokia frazė: "nesvarbu, kad mes nežinome, kaip tai veikia, svarbiausia, kad tuo galime pasinaudoti"...
Nemažai manipuliuojama tuo, kad daugelis iškilių praeities asmenybių, kaip Buda, Aristotelis, Platonas, Izaokas Niutonas, Liudvikas van Bethovenas, Viktoras Hugo, Karlas Jungas, Albertas Einšteinas ir kiti, šią paslaptį žinojo ir ja naudojosi. Bet jokių faktų to įrodymui nepateikiama. Gerai, tarkim, net jeigu taip ir buvo (kuo aš, tiesą sakant, nevisai tikiu), kodėl visi šie iškilūs asmenys tai laikė paslaptyje? Tikrai nepatikėčiau, kad iš egoistinių paskatų. Turbūt visgi suvokdami, kad visa tai gali būti pernelyg rizikinga ir pavojinga...

Išvados?
Manau, koks 90% žmonių, pažiūrėję šį filmą, pasakys, kad visa tai nesąmonė. Likę 10% galbūt patikės, kad tai gali būti tiesa. Kokie 3% galbūt pabandys. Dauguma, nepamatę staigaus rezultato, numes. Koks 0,3% galbūt kažkokių rezultatų pasieks, o 0,1% tuo pasinaudos. Vadinasi, dar nėra taip blogai :)
Pozityvus mąstymas ir tikėjimas tuo, ką darai, yra labai svarbu ir veiksminga, bet, kita vertus, esu įsitikinęs, kad bandymai programuoti save, o juo labiau - aukštesnes jėgas, nėra teisingas kelias. Todėl net jeigu visa tai ir yra tiesa, tai gali atnešti daugiau žalos, nei naudos. Kokios? Kol kas sunku pasakyti... Bet užtenka prisiminti, kad ir neseną istoriją, kuomet buvo atrasti rentgeno spinduliai. Žaidė tada su jais tyrėjai kaip vaikai. Kiekvieną savo organą po n kartų švitindavo ir žiūrėdavo, kaip gražiai ten visi audiniai atrodo. Kol vieną dieną nepastebėjo, kad tai sukelia mirtiną ligą - vėžį...

Todėl gal visgi geriau, kad tai nebūtų tiesa :)

6 komentarai:

Ruvi rašė...

O aš pamačiau kitaip..
Aš supratau, kad mes viską galime, kaip ir Absoliutas, kuris mus sukūrė.. Na, nekurs gi jis bejėgių būtybių vien tam, kad pasinaudotų savo galybe ir jais manipuliuotų.. Manau, Absoliutui tokios žmogiškos aistros svetimos ir jis mus sukūrė KŪRĖJAIS.
Tik mes tai pamiršom.. o gal mus privertė pamiršti pasaulio valdytojai, kad būtume valdomi.
Aš tai tikiu, kad visais laikais buvo žmonių, žinančių savo kūrybines galias.. tai ir istorija rodo. Tik.. buvo pavojinga apie tai kalbėti, nes religijos visus mus nužemino iki Dievo vergų..

Daktaras rašė...

Na aš dabar ir pats į visą tai jau žiūrėčiau kiek kitaip, nes per pastarąjį pusmetį ar metus turėjau nemažai vidinių atradimų ir mano pasaulėvaizdis gan ženkliai pasikoregavo :)

Ir net labai sutinku su tavimi. Manau, kad mes patys esame Dievo dalis ir mes esame tos rankos, kuriomis jis kuria pasaulį. Bet tai labai plati tema. Parašysiu kada apie tai post'ą :)

Anonimiškas rašė...

o kodel geriau kad tai nebutu tiesa,a?
bet,kad tai yra tiesa!!!

Daktaras rašė...

Tiesa tai yra tiems, kurie tai žino. O tokių yra labai nedaug :)

Kristoferis rašė...

O ar nebandėte knygos skaityti? jei taip, kokį skirtumą jaučiat po jos ir filmo?

Anonimiškas rašė...

tai tiesa tai veike, mums nereikia zinoti kaip tai veikia mums uztenka zinoti ka daryti ir gauti rezultatus, galbut anksciau si paslaptis buvo slepema del savanaudisku paskatu ar del to, kad kiti tai naudos blogiem tisklam, dabar sia paslapti taipat galima naudoti blogiem tikslam ir tai tikrai veiks, tik galiu ispeti, kad kaip geras darbas gryzta geru ir gerina gyvenima taip blogas gryzta blogu ir jus tiesiog anksciau ar veliau tai pajusite. Siulau zmonem placiai pasidometi sia tema ir pamatysit, kad tai tikrai nemelas :))