sekmadienis, rugsėjo 21, 2008

Transpersonalinė psichologija


Kuomet kieno nors paklaustas apie naujai prasidėjusias studijas, atsakau, jog studijuosiu sąmonę ir transpersonalinę psichologiją, iš žmonių reakcijos suprantu, jog daugelis taip ir lieka nesupratę "su kuo tai valgoma". Jei žodis "sąmonė" dar bent jau kažką sako (nors pati sąmonės sąvoka, tiesą sakant, irgi itin komplikuota ir sunkiai apibrėžiama), tai "transpersonalinė psichologija" daugeliui skamba tarytum kokia "abrakadabra". Ir nieko nuostabaus, nes net ir žmonės su psichologiniu išsilavinimu toli gražu ne visi žino, kas tai yra, o jei ir yra girdėję, tai turbūt vargiai galėtų kažką plačiau papasakoti, jeigu nėra tuo domėjęsi. Tad pabandysiu šį paslapties šydą kiek nutraukti ir trumpai pristatyti, kas per "abrakadabra" tai yra :)

Transpersonalinė psichologija nagrinėja tuos procesus, patirtis ar įvykius, kuomet yra peržengiamas įprastinis ribotojo savojo Aš suvokimas ir pajaučiamas ryšys su didesne ir reikšmingesne realybe. Tai visų pirma apima įvairias pakitusios sąmonės būsenas (pvz, miego, meditacijos, hipnozės, psichoaktyvių medžiagų poveikio metu), mistines patirtis (kaip Maslow aprašytus viršūninius išgyvenimus (angl. peak experiences), priešmirtines patirtis (near-death experiences), susilietimą su dieviškumu, budistinę nirvaną, nušvitimą ir pan. Žodžiu, visas tas patirtis, kuomet mūsų įprastinis savojo Aš suvokimas yra peržengiamas, transcenduojamas ir susiliečiama su kiek kita, aukštesne realybe.

Nors yra sąsajų su religija, bet transpersonalinė psichologija ir religijos psichologija toli gražu nėra vienas ir tas pats. Transpersonalinė psichologija yra labiau dvasinė, kalbanti apie asmenybės augimą, transformaciją, aukščiausiojo žmogiškojo potencialo pasiekimą. Turbūt nieko keisto, kad transpersonalinės psichologijos ištakos ir siekia septintojo dešimtmečio pabaigą - aštuntojo pradžią, kuomet buvo pats hipių judėjimo pikas Amerikoje su itin populiariomis "new age" idėjomis ir narkotikais. Beje, vieni pirmųjų transpersonalinės psichologijos tyrimų ir buvo eksperimentai su narkotikų poveikiu, kol tai nebuvo uždrausta :)

Tai trumpai tiek apie transpersonalinę psichologiją. Tikiuosi, bent kažkiek miglotumą prasklaidžiau, bet, kita vertus, tai gana plati ir komplikuota mokslo sritis. Iš gamtos mokslų perspektyvos į tai, kaip ir į visą kitą, ko negalima pačiupinėti ir tiesiogiai išmatuoti, žiūrima kiek skeptiškai, bet, kad kažkokia aukštesnė realybė, peržengianti kasdienio mūsų suvokimo ribas, egzistuoja, tai yra faktas. Ir turbūt kiekvienas iš mūsų vienaip ar kitaip su tuo esame susidūrę savo gyvenime. Todėl, mano galva, yra labai svarbu neapsiriboti biologiniu suvokimu ir biheivioristų ir kognityvistų brukama žmogaus - mašinos ideologija, o pažiūrėti truputėlį plačiau ir pabandyti suvokti, kiek iš tikrųjų mes galime augti viduje ir įprasminti savo egzistenciją tiek savo paties, tiek ir visos žmonijos ar visatos kontekste...

7 komentarai:

lukosiusg rašė...

tai ką, jei jau tipo neturim ką pakomentuoti apie Trrrr Psichologiją
tai daugiau nieko nerašysi. prašom susiimti.

Neringa, www.geragyventi.mintys.lt rašė...

, gan aiškiai nušviesta. pirmą kartą radau minčių kopas ir čia man visai patinka:)

Anonimiškas rašė...

As maniau, kad transpersonal psychology dar nera patvirtinta, kaip atskira psichologijos saka, nes statistiskai dar nera irodyta jos nauda ar bent jau nebuvo pries kuri laika.. Tuomet gal galima placiau apie studijas? Kokiame universitete ji destoma?

Daktaras rašė...

Na psichologija visų pirma yra mokslas, o mokslo pagrindinis tikslas yra suprasti ir paaiškinti, o ne ieškoti naudos :) O su transpersonalinės psichologijos, kaip formalios psichologijos mokslo šakos, pripažinimu yra šiokių tokių dviprasmiškumų. Tarkim, Britų Psichologų Sąjungoje yra oficiali Transpersonalinės psichologijos sekcija, kai tuo tarpu Amerikos Psichologų Asociacijoje atskiro skyriaus nėra.

Didžiojoje Britanijoje yra keletas universitetų, kur dėstoma transpersonalinės psichologijos magistrantūra. Pirmiausia Liverpulio John Moores Universitete, kurią aš pats baigiau ir galiu tikrai rekomenduoti (ten galima studijuoti ir nuotoliniu būdu). Panaši studijų programa yra taip pat ir Northamptono Universitete. O De Montfort Universitete yra transpersonalinio konsultavimo ir psichoterapijos bei transpersonalinės vaikų, paauglių ir šeimos terapijos studijos. Taip pat yra keletas studijų programų JAV.

Kita rašė...

Oho :) Norėčiau studijuoti transpersonalinę psichologiją. Gaila tik, kad Lietuvoje nėra nieko panašaus. Na, bet žiūrėsiu, gal gyvenimas ir didelis noras nuves į UK :)

residente rašė...

"...bet, kad kažkokia aukštesnė realybė, peržengianti kasdienio mūsų suvokimo ribas, egzistuoja, tai yra faktas. Ir turbūt kiekvienas iš mūsų vienaip ar kitaip su tuo esame susidūrę savo gyvenime." tai gal malonetum pagrist si fakta? as jusliskai nesu patyres sio reiskinio, taciau isgirdes tavo pagrindima galeciau manyti sio teiginio teisinguma arba klaidinguma.

Marius Daugelavičius rašė...

Visiems, kas domisi transpersonaline psichologija: Vilniuje,2012 gegužės 5-6 dienomis vyks I-oji tarptautinė Baltijos šalių transpersonalinės psichologijos
konferencija
«Sąmonės būsenų įvairovė žmogaus gyvenime ir visuomenėje »

Daugiau info ir registracijos forma: http://www.transpersonal.lt